Photo: Patrik Macek/PIXSELL

ALADROVIĆ OTKRIO: Neki sektori će osjećati posljedice godinama! Pogledajte koji su prošli najgore!

Autor:

“U jeku pandemije koronavirusa treba preuzeti odgovornost za stvaranje temelja za dugoročno održivo društvo. Borimo se protiv gospodarske krize te rastućih ekonomskih nejednakosti i klimatskih promjena”, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović na konferenciji “Izazov promjene” održane u organizaciji Zagrebačke burze i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Još je jednom ponovio Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta. “Investirano je gotovo sedam milijardi kuna kako bi se očuvalo više od 600 tisuća radnih mjesta. Nakon više od pola godine, ekonomija se pokušava vratiti u ‘normalu’ no neki sektori će se još niz godina suočavati s posljedicama i problemima. To su primjerice putnički sektor, ugostiteljstvo, sportski sektor i industrija zabave”, rekao je Aladrović.

Dodao je kako je cilj mjera za mlade koje će predstaviti potkraj ove godine, lakši pristup mladima koji trebaju unijeti prijeko potrebne promjene u naš ekonomski i društveni “mindset”.

Pritom je istaknuo da se možda ‘najdohvatljivija’ prilika da se relativno brzo može doći do financiranja iz Europske unije tiče EU fonda za oporavak i otpornost, koji otvara velike mogućnosti za male, otvorene i agilne ekonomije.

Nova faza suradnje države i mirovinaca

Prema njegovim riječima, riječ je o iznosu od devet milijardi eura namijenjenih za novi europski green deal, razvojne programe koji se tiču umjetne inteligencije i ICT sektora, zatim prometne infrastrukture i razvoja vjerojatno najvažnijeg segmenta gospodarstva – malog i srednjeg poduzetništva.

“Gotovo istovremeno otvaraju nam se velike mogućnosti u novom višegodišnjem financijskom okviru i to posebice u segmentima obrazovanja, zapošljavanja, socijalne uključenosti te poticajima za mlade čemu namjeravamo posvetiti posebnu pozornost i to prvenstveno na izvrsne, mlade i kreativne, sa snažnim fokusom na istraživanje i razvoj”, poručio je Aladrović.

Vlada namjerava dodatno relaksirati regulatorni okvir kako bi se imovina mirovinskih fondova više i snažnije aktivirala na tržištu u smislu dugoročnijeg financijskog praćenja održivih projekata usmjerenih na razvoj cjelokupnog gospodarstva.

“To ujedno znači da ulazimo u novu fazu suradnje države i mirovinaca, koja bi trebala imati za cilj osnaživanje malih i srednjih poduzetnika, posebice već prilično razvijene start-up scene, ali i ulazak u dionička društva”, istaknuo je Aladrović.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.