wikimedia commons

Air France i KLM prizemljuju zrakoplove, Croatia Airlines ukinula letove prema jadranskim odredištima

Autor: dnevno

Zrakoplovne kompanije Air France i KLM primorane su poduzeti drastične mjere zbog koronavirusa.

Suočeni sa sve većim ograničenjima mogućnosti putovanja i snažnim padom potražnje koji je rezultirao padom prometa i prodaje u posljednjih nekoliko tjedana, Air France-KLM Grupa primorana je postupno vrlo značajno smanjiti broj svojih letova tijekom sljedećih nekoliko dana, broj raspoloživih kilometara sjedala (ASK) potencijalno će se smanjiti između 70 posto i 90 posto. Grupa ujedno pozdravlja  izjave francuske i nizozemske vlade, koje su nagovijestile da proučavaju sva moguća sredstva za podršku Grupi.

Podsjetimo, Croatia Airlines je do daljnjega obustavila planirane letove iz međunarodnih odredišta u jadranske destinacije Split, Dubrovnik i Rijeku, a putnici će iz stranih zemalja do odredišta u Hrvatskoj biti prevoženi preko Zagreba. Ukinuti su izravni letovi na linijama Split – Frankfurt – Split, Split – München -Split, Dubrovnik – Frankfurt – Dubrovnik i Rijeka – München – Rijeka. Iz hrvatske aviokompanije ujedno najavljuju kako se zbog negativnih posljedica epidemije koronavirusa razrađuje i scenarij izmjena u sezonskome letenju, čiji je početak bio planiran uoči Uskrsa.

Vlada je istodobno do prvog lipnja odgodila traženje strateškog partnera za nacionalnog avioprijevoznika dok ne zavši epidemija koronavirusa.

Međunarodna udruga zračnog prometa procjenuje da će već sada gubici zračnih prijevoznika zbog epidemije izositi 63 milijarde dolara i to u optimističnom  scenariju, odnosno ako se zaraza uspije obuzdati, u protivnom, gubici zračnih prijevoznika mogli bi iznosit čak 113 milijardi dolara.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.