Zagreb, 100311. Ulica grada Vukovara 269b. Na slici: Mercator Centar Zagreb I, trgovacki kompleks. Foto: Tea Gabud / CROPIX

Agrokoru oduzete dionice Mercatora, iz Fortenove poručuju: ‘Riječ je o gruboj zloporabi zakona’

Autor: Dnevno

Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence 16. prosinca donijela je odluku kojom Agrokoru privremeno oduzima dionice Mercatora. Privremena mjera oduzimanja dionica temelji se na kazni ovog regulatora u iznosu od 53,9 milijuna eura, koju su izrekli još u rujnu ove godine za slučaj koncentracije. Naime, riječ je o tvrtki Costella koja godišnje ima oko milijun eura prihoda, a tu je kompaniju Ivica Todorić, odnosno Agrokor AG iz Švicarske, stekao još 2016. godine, prenosi privredni.

Prema obrazloženju AVK-a, tom je koncentracijom Agrokor stekao 100 posto udjela u tvrtki te je u skladu sa Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja u Sloveniji bio obvezan prijaviti koncentraciju 30 dana od potpisivanja ugovora o preuzimanju. Budući da takva prijava nije podnesena, pokrenut je postupak ocjene koncentracije po službenoj dužnosti.

“Oduzimanje dionica Mercatora samo je po sebi također uvelike nerazmjerno s obzirom na to da je vrijednost dionica o kojima je riječ procijenjena na više od 140 milijuna eura, dok nepravomoćna kazna, koja se osporava, iznosi 53,9 milijuna eura”, ističu u svom priopćenju iz Fortenova grupe te ovaj postupak oduzimanja dionica ocjenjuju grubom i namjerno pogrešnom primjenom i zloporabom zakona državnoga regulatornog tijela.

Iz Fortenove ističu kako je, prema obrazloženju AVK-a, privremena mjera oduzimanja dionica Mercatora donesena na temelju Zakona o prekršajima, i to odredbi toga zakona koje se inače primjenjuju, primjerice, kod prometnih prekršaja ili sličnih prekršaja koji su otkriveni in flagranti, a koje su počinili strane fizičke osobe u Sloveniji.

Radi pojašnjenja konteksta, Zakon o prekršajima, koji je u ovome slučaju primijenjen radi oduzimanja dionica, načelno predviđa mogućnost da se strancu koji, primjerice, prebrzo vozi privremeno zaplijeni vozačka dozvola ili automobil dok ne plati kaznu jer postoji opravdana mogućnost da bi optuženi mogao pobjeći, što bi rezultiralo mogućim neplaćanjem kazne.

“Osnovni preduvjeti koji prema tome Zakonu moraju biti zadovoljeni kako bi se utvrdila mjera privremenog oduzimanja jesu ili bijeg prekršitelja u inozemstvo ili pokušaj skrivanja. Podrazumijeva se, međutim, da nijedan od tih preduvjeta ne može biti ispunjen kada je riječ o valjano postojećemu stranom pravnom subjektu – s obzirom na to da taj subjekt ne može ‘pobjeći’ niti se može ‘skrivati’. Nadalje, svrha je toga zakona da pruži trenutačnu zaštitu. Pismena odluka mora biti uručena prekršitelju u roku od tri sata, a sudovi bi trebali odlučiti o žalbi unutar 48 sati, dok je u slučaju o kojemu je riječ AVK čekao dva mjeseca da bi zatražio privremeno oduzimanje, što dodatno dovodi u sumnju namjere AVK-a”, ističu u Fortenovi navodeći, između ostaloga, kako je oduzimanje Agrokorovih dionica Mercatora provedeno bez ikakve odluke suda.

U Fortenovoj stoga smatraju kako takvi postupci, bez obzira na krajnji ishod, čine Sloveniju izrazito nesigurnom za strane investiture te dovode u pitanje predanost Slovenije da postupa u skladu s člankom 63. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, kojim se osigurava poštovanje temeljnog načela Europske unije o slobodnom kretanju kapitala među državama članicama Europske unije te određenim odredbama sadržanima u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, uključujući zaštitu privatnog vlasništva.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo je kako je odluka slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja AVK kojom Agrokoru privremeno oduzima dionice Mercatora, potpuno neutemeljena i da takvi postupci čine Sloveniju izrazito nesigurnom za strane investitore.

“Ovakva odluka, bez presedana u dosadašnjoj praksi rada slovenske agencije, potpuno je neutemeljena, a kao takva i neodrživa. Cijela je stvar provedena bez ikakve odluke suda, temeljem zakona koji se, u pravilu, primjenjuje na prometne prekršaje. Zbog toga sam siguran da će vodstvo cijele grupe pravdu tražiti i sudskim putem, a država će nastojati pomoći koliko je god to moguće, u okviru naših legitimnih ovlasti“, istaknuo je Horvat, te dodao je da postupci AVK-a Sloveniju čine izrazito nesigurnom za strane investitore.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.