Foto: Profimedia

ZUCKERBERG BIJESAN ZBOG ODLUKE IRSKE Prijeti povlačenjem Facebooka i Instagrama iz EU-a

Autor: Dnevno

Društvena mreža Facebook podnijela je tužbu Visokom sudu u Irskoj nakon što je tamošnja komisija za zaštitu podataka donijela odluku prema kojoj ova društvena mreža, privatne podatke svojih korisnika iz Europske unije ne smije slati u SAD, već bi ih trebao držati na serverima u EU-u.

S timn se ne slažu u Facebooku pa je šefica zaštite podataka u Irskoj, Yvonne Cunnane podnijela tužbu u kojoj navodi kako u slučaju zabrane prijenosa podataka nije jasno kako mogli nastaviti s pružanjem usluga poput Facebooka i Instagrama u Europskoj uniji.

Podsjetila je i kako te mreže koristi preko 400 milijuna europskih korisnika, a zbog istih, europske su kompanije ostvarile prihode od oko 208 milijardi eura.

Kritizirali su pritom i irsku povjerenicu za zaštitu osobnih podataka Helen Dixon koja je sama donijela tako veliku odluku, a naveli su i kako rok od samo tri tjedna da odgovore na odluku nije baš korektan. Nadalje, navode i kako druge američke kompanije prebacuju podatke na servere u SAD, a na njih se odluka ne odnosi.

“To ostavlja dojam da se Facebook ne tretira jednako”, napisala je.

Najava potencijalnog povlačenja iz EU-a, smatraju u Facebooku, nije prijetnja kojom žele izvršiti pritisak na regulatorna tijela no ističu i kako se oni sami, za rad svojih servisa oslanjaju na prijenos podataka između EU-a i SAD-a.

Ako nema tog prijenosa podataka, neće moći ni nuditi svoje usluge korisnicima u Europskoj uniji, zaključili su.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.