Foto: Boris Kovacev / CROPIX

‘AKO SE NE BUDEMO BORILI, NISMO NIŠTA NAPRAVILI!’ Vida otkrio što ga je naučio Srna: ‘Nisam bio toliko upućen u to’

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Novu sezonu dokumentarne emisije “Dulum zemlje” otvorio Domagoj Vida sa svojom farmom crnih svinja u srcu Slavonije koju je pokrenuo početkom velike ekonomske krize 2000-tih zajedno sa svojim školskim prijateljima. Danas zajedno s Draganom i Dimitrijem Simonovićem i Lukom Mandićem danas imaju prepoznatljivi brend za koji kažu da je ekološki uzgoj autohtone pasmine svinja u Hrvatskoj.

“Moraš uvijek dati da bi ti se vratilo. Slavonija je meni dala puno pa se nadam da ću ja njoj nešto vratiti, da ću vratiti ljude ovdje”, rekao je Vida.

Životinje na njihovoj farmi smještene su na otvorenom, mogu se potpuno slobodno kretati, što im je jako bitno, a nastambe su izgrađene po najvišim ekološkim standardima, dok svinje hrane isključivo hranom koju sami uzgajaju na slavonskim poljima.

Kako su otkrili u dokumentarnoj emisiji, u početku su imali samo četiri svinje, a danas su došli do impozantnog broja od čak 400 svinja.

“Vjerujem u bolje dane i vjerujem da će se ljudi vratiti kući. Ako svi odustanemo i ako se ne budemo borili, nismo ništa napravili. Uvijek ponosan kažem da sam Slavonac. Ponosan sam što sam rođen ovdje”, istaknuo je Vida.




Posebno interesantno i za svaku pohvalu jest činjenica što su nedavno nabavili još jednu kritično ugroženu hrvatsku pasminu, slavonsko srijemskog podolca i to 43 krave i 15 teladi.

Vida se prisjetio se i kada ga je njegov kolega iz reprezentacije, Darijo Srna, tražio slaninu. “Rekao sam mu da ćemo riješiti nešto, ali on mi je rekao da želi slaninu od crne svinje. Onda sam shvatio kakva je to kvaliteta jer ranije nisam bio toliko upućen u to.”

Njegovi školski prijatelji i sinovi ravnice, kako su i nazvali svoj brend (Sin ravnice), Vidu su jednoglasno opisali kao pravog vođu i lidera. “Uvijek je bio lider i nikad se nije bojao ničega. Najviše od svega voli pobijediti i to je ta pozitivna strana koja ga nosi”, rekao je njegov prijatelj i vlasnik farme Luka Mandić.




Foto: Društvene mreže

“Uvijek je vođa, a za šalu i zezanje je glavni, tu je vrhunac”, rekao je Dragan Simonović. Zajedno su proveli djetinjstvo, igrali se lovice i trčali po krovu škole. “Sad znam da to nije bilo baš pametno,. Trčali smo, a za nama su pucale ploče”, kroz smijeh je rekao Vida.

Kako bi u potpunosti zatvorili krug uzgoja i proizvodnje, u planu im je otvoriti i prodajno mjesto, a trenutno svoje proizvode isporučuju vrhunskim restoranima.

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.