fbpx
Foto: Pixabay

ZNATE LI ŠTO ZNAČI IZRAZ ‘ON JE U BOSNI’? Latinoamerikanci ga koriste kao poštapalicu, a otkrili smo i što misle pod tim

Autor: Andrej Jelušić

Žargonski rječnik ima više značenja za poneku riječ. Tako u hrvatskom jeziku imamo izraz “nisu mu sve daske na broju” koji zapravo opisuje osobu sklonu društveno neprihvatljivu ponašanju.

Isto tako u srednjeameričkoj državi Panami kada za nekoga žele reći da je izgubljen ili dezorijentiran kažu da je “u Bosni”.

Kako prenosi Klix.ba, ovaj izraz može se pronaći i u latinoameričkom online rječniku AsiHablamos.com koji objašnjava definiciju termina i sinonime koji se u Panami još koriste.

Daju dvije definicije: jedna je “izgubiti se, zalutati” (perdido, extraviado), a druga “biti dezorijentiran” (desorientado).

Rječnik daje i primjer ovog izraza upotrjebljenog u rečenici.

“Domaći političari su u Bosni”, što objašnjava da se ovaj termin koristi kada se neko izgubljeno ponaša, kao da je “pao s Marsa”.

Ovaj termin je naveden i u doktorskom radu iz španjolske književnosti, odnosno književnosti Paname koji je rađen na Sveučilištu u Leonu. U dijelu gdje nabraja opći rječnik u Panami, pod točkom “B”, između ostalih, stoji i “u Bosni” ili “biti u Bosni”.

Zašto je to tako i kako je nastao ovaj žargon u Panami nije poznato, no ova činjenica je vrlo interesantna, a možda i indikativna.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.