Foto: Pixabay/Ilustracija

ZNATE LI ŠTO VAM DJECA ‘GUGLAJU’? Majka osmogodišnjakinje provirila u kćerin mobitel, nije mogla vjerovati što vidi

Autor: Dnevno.hr/ T.Š.

Kako bi svoju djecu zaštitili od neželjenog sadržaja i ljudi na internetu, potrebno je provjeravati što surfaju, ali i ograničiti sadržaj do kojega mogu doći. Jedna majka to nije učinila, ali je odlučila provjeriti što njena kći ‘gugla’. Malo je reći da tako nešto nij očekivala.

Majka je na svom TikTok profilu objavila video u kojemu je otkrila što je sve njena kćer guglala.

Osim nekih normalnih pretraživanja za dijete te dobi poput “školski pribor”, “koji je mjesec lipanj”, “kutije za užinu” i “kuhinjski dodaci za sedmogodišnjake”, djevojčicu su zanimale i odgovori na neka teža pitanja.

“Je li Bog stvaran”, pretraživala je djevojčica na internetu. nakon toga uslijedio je lagani šok za majku.

“Ako je moja mama ružna, moram li i ja biti ružna?”, ‘guglala’ je malena.

Video je prikupio više od milijun pregleda, a u komentarima mnogi su iskazali suosjećanje s majkom. “Bila bih izbezumljena”, “Hladnokrvno”, “Ja bih se rasplakala”, “Bolje da se nada da je Bog stvaran nakon ovoga”, neki su od komentara.

@issaplus4 Getting rid of my 8 year old, anyone want her 🤣 #ifeeloffended #imgoingtogocrynow ♬ Oh No – Kreepa




ZAŠTITA DJECE NA INTERNETU

“Djeca koriste internet pri rješavanju domaćih zadaća, igraju razne igrice koje im omogućava internetska usluga, pišu blogove, šalju instant poruke i elektroničku poštu. Internet djeci omogućava druženje, kreativnost i zabavu, ali pritom je bitno napomenuti njegovo usmjereno i pametno korištenje. Pametno korištenje interneta podrazumijeva donošenje pametnih odluka i izbjegavanje opasnih situacija”, navodi HAKOM te ističe:

“Postoje razna sredstva pomoću kojih možete pročistiti internetski sadržaj kojim se Vaše dijete može koristiti i na taj način zaštititi dijete od sadržaja nepoželjnih i neprimjerenih njihovoj dobi. Internet i njegove mogućnosti pružaju puno Vašem djetetu ali potrebna je i roditeljska kontrola. Navest ćemo nekoliko savjeta koji mogu pomoći Vama i djetetu pri korištenju interneta.




Vaše dijete treba biti svjesno kada i kome može otkriti osobne podatke i to može biti od neprocjenjive važnosti. Razgovarajte sa svojim djetetom o rizicima „chat-a“ i mogućim velikim opasnostima prilikom potencijalnih susreta s nepoznatim osobama koje je Vaše dijete upoznalo na taj način. Prilikom takvih susreta uvijek bi trebala biti nazočna osoba kojoj Vi vjerujete.

Ukoliko ste previše kritični i previše strogi pri zabranama i stvaranju granica korištenja interneta, može se dogoditi da se Vaše dijete počne koristiti internetom u tajnosti i bez Vaše kontrole. Vrlo je bitno da dijete zna kako ne može vjerovati svemu što pročita na internetu.

Naiđete li na bilo kakav sadržaj koji Vam se učini ilegalnim i neprimjerenim molimo Vas da ga prijavite na [email protected]

Autor:Dnevno.hr/ T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.