Znanstvenici tvrde da su otkrili tajnu uspjeha pop hitova

Autor: T. J.

Cilj je bio napraviti program koji izbacuje jednadžbu koja razlikuje stvari koje će postati hit od onih koje će se vrtiti pri dnu ljestvice, rekao je doktor De Bie koji je vodio istraživački tim.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu predvođeni tamošnjim predavačem dr. Tijl De Bieom napravili su program koji analizira prisutnost 23 različite karakteristike neke skladbe, poput glasnoće, pogodnosti za ples i harmonijske jednostavnosti, da bi sa 60-postotnom uspješnosti predvidio njen uspjeh na britanskoj top listi.

– Cilj je bio napraviti program koji izbacuje jednadžbu koja razlikuje stvari koje će postati hit od onih koje će se vrtiti pri dnu ljestvice, rekao je doktor De Bie koji je vodio istraživački tim.

BBC prenosi kako su u bazu podataka unijeli sve pjesme koje su ušle u top 40 ljestvicu svakog tjedna počevši od 1961. godine. Jednadžbu smatraju nesavršenom prije svega zbog mnogih pjesama koje su postale hit neobjašnjivo, nemajući nikakve glazbene kvalitete. U 2010. godini npr. Surfin’ Bird The Trashmana došao je do broja 3 ljestvici najpopularnijih pjesama samo zato što je napravljena velika kampanja u kojoj se ljudima sugeriralo kupovanje tog albuma da bi spriječili da Matt Cardle bude božićni broj jedan.

Dr. De Bie naglasio je osim toga da predviđanje uspjeha neke pjesme nije garancija da ju se uopće isplati poslušati.

– Ne radi se o vrijednosnoj procjeni, rekao je De Bie, a studija je pokazala i kako se ukus publike mijenjao kroz prošlu polovicu stoljeća. Sada su popularnije glasnije pjesme i one uz koje je lakše plesati.

Autor:T. J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.