FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

ZLOSTAVLJANJE NA TELEVIZIJI! Mirna Zidarić: ‘Nadređenima sam ukazivala da pojedinac prelazi granicu’

Autor: L.P.

Brojna svjedočanstva, osvrti i komentari kako glumica i glumaca tako i javnosti ovih dana šire se društvenim mrežama nakon šokantnom svjedočanstva srpske glumice o tome da je je seksualno zlostavljao profesor.

O jednom novom svjedočanstvu i zlostavljanju progovorila je HRT-ova sportska novinarka i voditeljica, 50-godišnja Mirna Zidarić. Pod naslovom “Nakaze” na svom Instagram profilu objavila je svjedočanstvo.

“Jezivo je (ne samo) ovih dana čitati potresna svjedočanstva zlostavljanih žena, a još je degutantnije zalutati u kaljužu komentara i zato u znak podrške žrtvama pišem svima onima koji čine njihovo okruženje, pišem onima koji na svaki pokušaj ukazivanja na neprihvatljive obrasce ponašanja – uporno odmahuju rukom, cerekaju se, kažu: što se nerviraš pa on ti je takav, pusti kretena… e pa neću”, započela je objavu Mirna.

Željela je podsjetit na sve mailove, pozive i sastanke na kojima je ukazivala koliko izvjesni pojedinac možda zato što je intelektualno podkapacitiran, uskraćen za kulturu profesionalnog ophođenja ili pak obrazovanje – opetovano prelazi granicu i seksualnim aluzijama, lascivnim komentarima, kako kaže, duboko zalazi u tuđi privatni prostor koji mu ne pripada.

“Sjetite se kako ste reagirali… Svaki pokušaj ugrožene jedinke olako bi svrstali u kategoriju osobnih razmirica, no to je bilo daleko od toga, jer na devijantno ponašanje iste osobe ukazivali su (u čak tri navrata) kolege iz međunarodnih organizacija, ali reakcija je opet izostala, jer muškarci na poziciji moći kažu…ma pusti ga, on je takav, on je naš…(na žalost mi na poziciji moći nemamo Franku Perković)”, smatra.

Dodaje kako prešućivanjem, okretanjem glave ili pak sa svakim cerekom i sebe svrstavamo u red onih koji su dio ove društvene anomalije.

“Obratila mi se za pomoć mlada kolegica, šokirana doživljenim od iste osobe, kontaktirali smo nadređene, ali kažu oni – nemojte sad dizat’ galamu, razgovarat ćemo, riješit ćemo to… i naravno ništa se nije promijenilo, osim što je djevojka između ostalog i zbog toga odlučila sreću potražiti u drugom i sretnijem radnom okruženju”, naglasila je Zidarić.




Pita se je li sad konačno došao čas da promjenom ponašanja pružimo nedvosmislenu podršku onima kojima neotesanci, prostaci i moralne nakaze pokušavaju narušiti dostojanstvo na koje svi imamo temeljno pravo.

“I ne, ne pišem zbog sebe jer imam godine, iskustvo i nultu toleranciju za te i takve, ali mnogo je mladih i krhkih duša koje se bez pravovremene reakcije mogu raspasti poput stakla”, zaključuje.

 




Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mirna Zidaric (@mirnazidaric)

Autor:L.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.