fbpx
Foto: Goran Kovačić, Damir Špehar, Duško Marušić/PIXSELL

ŽIVOTNA PRIČA VINKE CETINSKI: Bila je HDZ-ova zvijezda i prva dama turizma, a onda ju je ugleda i zdravlja koštao – Končar!

Autor: Š. P.

Vinka Cetinski poznata je hrvatskoj javnosti iz niza razloga – prvo kao supruga šansonijera Mirka Cetinskog, zatim kao majka Tonyja Cetinskog, onda i kao ugledna sveučilišna profesorica te dugogodišnja ‘tiha snaga’ hrvatskog turizma. U posljednjem desetljeću ista ta javnost gledala je njezino uhićenje, a onda i mučnu pravosudnu bitku u kojoj je optužena za štošta, a u kojoj je narušen njezin dugogodišnji ‘besprijekorni ugled’.

I kad je bila na vrhu, zahvaljujući dobrim poslovnim odlukama, jakim političkim vezama i uspješnim članovima obitelji, Vinka Cetinski uvijek je bila pomalo u sjeni. Prednost je, barem u medijima, redovito davala ‘šoumenima’ u obitelji – Mirko i Tony dugo su uspješni glazbenici, pjevati je pokušao i njezin mlađi sin Matteo, a onda se skrasio u svijetu dizajna.

“Gospođa Cetinski uvijek je imala vlastitih ambicija i nije bilo ministra turizma oko kojeg nije plela svoju mrežu”, rekao je svojedobno o njoj bivši ministar turizma Ivan Herak, svojedobno osuđen pa onda oslobođen optužbi za poslovne malverzacije.

Tko je zapravo ‘žena iz sjene’?

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Prije točno 74 godine, 14. listopada 1947. godine, u Grožnjanu je rođena Vinka Andrić. Nakon osnovne škole u Novigradu i srednje škole u Puli, diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci te Hotelijerskom u Opatiji. Magistrirala je 1984., a doktorat ekonomskih znanosti stekla je 1998. na Ekonomskom fakultetu u Rijeci disertacijom Optimalizacija organizacijske strukture poduzeća.

Njezina karijera počinje 1967. godine na recepciji u hotelskom poduzeću u Novigradu. Godine 1973. zapošljava se u rovinsjkom hotelskom poduzeću Jadran te polako, ali sigurno napreduje idućih dvadeset godina.

U politiku, poput mnogih tadašnjih uspješnih poslovnih ljudi, ulazi početkom devedesetih. Godine 1993. postaje zamjenica ministra turizma i na toj funkciji ostaje sve do 2000. godine i HDZ-ovog debakla na izborima. Godine 1997. postaje i HDZ-ova vijećnica u Skupštini Istarske županije.

Godine 1984. počinje predavati marketing u turizmu te Ekonomiku turističkog poduzeća na Fakultetu ekonomije i turizma Sveučilišta u Puli, a kasnije počinje predavati i na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji, koji se danas zove Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a na kojem je, iako u mirovini, i dalje aktivna kao znanstvenica.

Napisala je pet sveučilišnih udžbenika i knjiga iz menadžmenta u turizmu, a 1995. godine odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za osobite zasluge u gospodarstvu.




Optužbe za malverzacije prekinule sretni niz

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Početkom 2010-ih kreće njezin pad, a prezime Cetinski počinje se povezivati uz afere i sudske sporove oko navodnih malverzacija i prijevara u tvrtki Kermes ulaganja tajkuna Danka Končara, u kojoj je bila direktorica. Zbog toga je bila i u istražnom zatvoru. “Godine 2017. u jednoj od niza parnica koje su u tijeku prvostupanjski je osuđena na vraćanje Končaru 66 milijuna kuna, a odbijen je tužbeni zahtjev u odnosu na njezinog supruga Mirka Cetinskog”, piše Istrapedia o Vinki Cetinski.

“Iste godine zajedno sa suprugom Mirkom nepravomoćno je oslobođena svih optužbi za krivotvorenje dokumenata u slučaju kupovine udjela u pulskoj tvrtki Glas Istre od strane Arting studija kojeg je vlasnik Cetinski, a odbijen je i parnični zahtjev tvrtke Kermes ulaganja za povrat 14 milijuna kuna za kupnju tih udjela. Bila je zajedno sa suprugom optužena i za lažne prijave prihoda, u predmetu ispitivanja porijekla imovine, ali su 2017. zbog nedostatka dokaza oslobođeni”, stoji u njezinoj neslužbenoj biografiji.

Pročitaj i ovo! ŽIVOTNA PRIČA HANE HULJIĆ: Talentirana Splićanka je puno više od ‘Grašine cure’, evo što kaže o slavnom prezimenu!

O pravosudnom skandalu u kojem se našla Vinka Cetinski već dugo vremena izbjegava govoriti u javnosti. Ipak, u velikom intervjuu za Novi list, detaljno govoreći o sudskim procesima koji su se protiv nje vodili, progovorila je i o onoj ljudskoj strani čitave priče.




‘Moje krvavo iskustvo’

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

“Ovo moje krvavo iskustvo govori da se čovjek vrlo lako može prevariti u procjeni ljudi, pogotovo u poslovnom svijetu, prije svega ako nema pouzdanih informacija. No, ponekad se stjecajem okolnosti takve stvari ipak dogode jer je praktički nemoguće baš uvijek u životu izbjeći ovakve prevarante svjetskog kalibra. Ono za što se današnje mlade generacije trebaju boriti svim demokratskim sredstvima jest temeljna reforma ovakvog našeg pravosuđa, protiv korupcije, podobnosti, nepotizma, a za jednaki tretman svih građana pred zakonom bez obzira na imovinsko stanje ili društveni status”, izjavila je u veljači 2021. godine.

Cjeloživotno ulaganje u obitelj isplatilo se upravo u teškim vremenima – Vinka i Mirko Cetinski u čitavoj su pravnoj zavrzlami bili nerazdvojni, a javna podrška stizala joj je i od sinova.  “Niti jedan poklon majci neće biti dovoljno dobar kao onaj koji je ona nama dala – ŽIVOT. Majčino srce je sinovljevo najljepše mjesto, pa čak ako smo već i sjedokosi. Svatko u svijetu ima jedno takvo srce”, napisao je Tony svojedobno o Vinki Cetinski. Nedavno je postala prabaka te po treći put oženila najstarijeg sina Tonyja.

Foto: Goran Kovačić, Damir Špehar, Duško Marušić/PIXSELL

Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.