Zimska delikatesa koju voliš ili ne voliš: Imamo recept za najbolju hladetinu

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Hladetina je mnogima omiljena zimska delikatesa, a njena priprema može biti izazova, stoga postoji nekoliko ključnih koraka u pripremi koje treba slijediti. Prije svega to je odabir kvalitetnog mesa. Hladetina se tradicionalno priprema od svinjskih nogu, ušiju, repova.  Kosti i vezivno tkivo u mesu dodaju bogatstvo okusa i teksture.

Meso se obično stavlja u hladnu vodu i postepeno grije kako bi se iz njega izvukle sve arome. Početak kuhanja u hladnoj vodi pomaže u uklanjanju nečistoća i viška masnoće, stoga je  važno postupno zagrijavati meso. Ako se meso previše naglo zagrije, moglo bi postati žilavo. Neka kuhanje bude lagano i postepeno kako bi se očuvala tekstura mesa, ali i postigla mekoća i bogatsvo okusa.

Sastojci:

1 kg svinjetine (svinjski but ili svinjski vrat)
2 lista lovora
1 korijen peršina
2 stabljike celera
1 korijen pastrnjaka
5 zrna crnog papra
1 velika mrkva
2 češnja češnjaka
sol po ukusu
3 tvrdo kuhana jaja

Priprema:

Očistite svinjetinu, narežite je na veće dijelove i stavite u veliku posudu. Prelijte hladnom vodom toliko da prekrije meso. Kuhajte na laganoj vatri dok voda ne zavrije. Skinite pjenu koja se pojavi na površini i bacite je. U kipuću vodu ubacite lovor, korijen peršina, celer, pastrnjak, crni papar, i mrkvu. Pokrijte lonac i kuhajte na laganoj vatri 3 do 4 sata, dok se meso ne počne odvajati od kostiju. Procijedite juhu u drugu posudu pa pažljivo odvojite meso od kostiju. Ostavite kožurice i hrskavice, a kosti bacite. Odvojite korijen peršina, celera, pastrnjaka, crni papar i češnjak. Narežite tvrdo kuhana jaja na kolutiće. Ostavite juhu da se ohladi, zatim uklonite nakupljenu masnoću. Pripremljene sastojke složite u manje posudice ili u jednu veću posudu za hlađenje. Na dno posude stavite kolutiće kuhanog jaja, oko jaja stavite kolutiće mrkve, a preko toga složite sloj mesa. Prelijte sve juhom i stavite u hladnjak. Najbolje je pripremiti hladetinu dan prije posluživanja. Prije posluživanja, nožem pažljivo odvojite hladetinu od ruba posudice. Prevrnite je na tanjur kao puding. Posluženu hladetinu možete ukrasiti listovima peršina, posuti crvenom paprikom ili sitno narezanim češnjakom.




Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.