fbpx
FOTO: Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Židovska općina Zagreb žestoko protiv spomenika holokaustu: ‘To je neprihvatljivo!’

Autor: Dnevno

Polaganje kovčega na željezničkoj postaji, dojmljiv prikaz deportacije iz filma Schindlerova lista, poslužio je kao inspiracija za 11 milijuna kuna vrijedan zagrebački spomenik žrtvama holokausta. Mjesec dana uoči najavljenog otvorenja, dio stručnjaka dovodi u pitanje izvornost spomenika, ali i natječaj koji mu je prethodio, prenosi HRT.

Spomenik holokaustu s motivom nagomilanih kovčega u Zagrebu

“Najbliže plagijatu je upravo simbolička dimenzija, jer ih je na isti način Fabio Mauri koristio za iste svrhe. Dakle, njegov rad je posvećen stradalim Židovima u Drugom svjetskom ratu – kao i ovaj”, rekao je Tihomir Milovac, povjesničar umjetnosti, etnolog i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.


“Postoje gomile umjetnika, desetak sigurno umjetnika, suvremenih, velikih, koji su radili na temu kompilacije kofera. Nisam se bavio da istražujem je li to netko radio ili nije radio. Isključiva je inspiracija bio film Schindlerova lista, rekao je Dalibor Stošić, kipar, autor spomenika “Prisutna odsutnost”.

Žestoka kritika Židovske općine Zagreb

Uz raspravu o izvornosti, problematičnim nije ocijenjen samo rad već i natječaj – koji prema dijelu javnosti, naginje povijesnom revizionizmu. Među oštrim kritičarima je i Židovska općina Zagreb, koja ističe kako je neprihvatljivo da se radi spomenik za 6 milijuna Židova stradalih u holokaustu, odnosno u nacističkim logorima diljem svijeta.

“Zbog toga jer je ovdje postojala Nezavisna Država Hrvatska, koja je imala svoje rasne zakone po kojima su stradavali ljudi isto po tim rasnim zakonima. Nisu stradali samo Židovi, nego su stradali po rasnim zakonima i Romi i Srbi. A stradali su i svi ostali protivnici Nezavisne Države Hrvatske”, rekao je Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb. “Treba napraviti spomenik žrtvama Nezavisne Države Hrvatske, ustaškog terora”, dodao je.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.