Foto: Ilustracija/Express

ZBOG SEKSA S MUŽEM pala u anafilaktički šok: Moglo je biti kobno! Doktor joj propisao zabranu seksa na određeno vrijeme

Autor: Dnevno

Nakon što je dobila proljev, osip i strašno se znojila, žena je završila na hitnoj. Iako su liječnici prvo posumnjali na sepsu, otkrili su da ima alergiju na penicilin, koji je uzimao – suprug.

Amerikanka (46) iz Baltimorea u Marylandu, pretrpjela je anafilaktički šok, po život opasnu alergijsku reakciju na penicilin nakon nezaštićena seksa sa suprugom.

U roku od sat vremena od snošaja po koži su joj izbile crvene mrlje, počela se jako znojiti i uhvatila ju je jaka vrtoglavica. Kad su joj se simptomi pogoršali, s izrazitim svrbežom kože i proljevom, odveli su je na hitnu. Liječnici su ustanovili da je imala alergijsku reakciju na penicilin, iako im je rekla da nije uzimala nikakav lijek ili bilo koju neobičnu hranu tog dana, kako piše 24 sata.

Prvo su pretpostavili da boluje od sepse, jer joj je krvni tlak bio izrazito nizak. Dali su joj infuziju, te antibiotike za suzbijanje sepse. No, naknadni testovi otkrili su da nema infekcije i da je ona zapravo bila u anafilaktičkom šoku – prekomjernoj reakciji imunološkog sustava na tvar za koju “vjeruje” da je štetna za tijelo. Anafilaktički šok uzrokuje i nagli pad tlaka, a dišni putevi se sužavaju, uzrokujući gušenje, a to nekad može biti kobno.

Njezin suprug uzimao je nafcilin, oblik penicilina, za liječenje upale srčanog mišića, pa je njenu reakciju uzrokovao “sjemenski prijenos nafcilina“, kako su na kraju i zaključili liječnici. Tada su joj dali adrenalin, koji se daje kod anafilaktičkog šoka, jer opušta mišiće oko dišnih putova u plućima, te pomaže da se podigne krvni tlak.

Ženini su se simptomi “popravili” u roku 24 sata i mogla je napustiti bolnicu. Liječnici su joj propisali i epipen za slučaj da ponovno dođe do slične reakcije. Zabranili su joj seks sa suprugom najmanje tjedan dana nakon što on popije kuru antibiotika.

Penicilini, kao i drugi antibiotici, koncentriraju se u spermi, a vagina ih može apsorbirati. Zato liječnici sada apeliraju na kolege i farmaceute da budu svjesni potencijalnih rizika propisivanja tih lijekova, pogotovo ljudima čiji partneri imaju alergijske reakcije.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.