Započnite tjedan elegantnim doručkom: Jaja Benedikt su savršen izbor

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Jaja Benedikt neizostavan su dio svakog otmjenog doručka ili bruncha. Priuštite si savršeni početak tjedna!

Sastojci:


4 engleska muffina, prepolovljena i tostirana
4 kriške šunke
4 jaja
malo maslaca (za prženje)
sol i papar po ukusu
svježi peršin ili vlasac (po želji)
Za umak holandez:
3 žumanjka
1 žlica svježeg limunova soka
1/2 šalice rastopljenog maslaca
prstohvat kajenskog papra (po želji)
prstohvat soli

Priprema:

U posudi za topljenje na laganoj vatri rastopite maslac dok ne postane tekući. Ostavite da se malo ohladi. U drugoj posudi pomiješajte žumanjke i svježi limunov sok. Stavite posudu na paru (nemojte je stavljati izravno iznad pare) i miješajte dok se smjesa ne zgusne i postane kremasta. Pazite da ne zagrijete previše jer bi jaja mogla zakipjeti. Postupno dodajte rastopljeni maslac u smjesu žumanjaka i limunova soka, neprestano miješajući kako biste dobili glatki umak holandez. Začinite solju i kajenskim paprom po ukusu. Maknite s vatre i držite na toplome mjestu. U tavi na srednjoj vatri kratko prepržite kriške šunke s obje strane dok ne postanu lagano zlatnosmeđe. Izvadite ih iz tave i stavite na papirnate ručnike kako bi se upio višak masnoće. U loncu s blago ključalom vodom i malo octa lagano razbijte jaja i poširajte ih tako da se bjelančevine stegnu oko žumanjka. Poširana jaja trebaju biti gotova za otprilike 3-4 minute. Izvadite ih iz vode pomoću rešetke ili žlice za cijeđenje viška vode. Stavite prepolovljene tostirane engleske muffine na tanjur. Na svaku polovicu stavite krišku šunke, a zatim poširano jaje. Prelijte umakom holandez. Poslužite odmah, posute svježim peršinom ili vlascem te posolite i popaprite po ukusu.

Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.