
Rižoto s gljivama: Omiljeni plodovi jeseni na tanjuru
Topla i ukusna zapečena tjestenina savršen je odabir za početak tjedna. Potrebno vam je nekoliko sastojaka i malo vremena za pripremu.
Sastojci:
300 g makarona (ili druge tjestenine po izboru)
400 g mljevenog mesa (govedina/svinjetina)
200 g gljiva, narezanih na tanke ploške
1 luk, sitno nasjeckan
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žlica maslinova ulja
1 žličica sušenog origana
1/2 žličice soli (ili po ukusu)
1/4 žličice crnog papra (ili po ukusu)
2 šalice umaka od rajčice
1 šalica naribanog sira (mozzarella, cheddar ili parmezan)
svježi peršin ili bosiljak za ukrašavanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite posudu za pečenje srednje veličine. Skuhajte makarone prema uputama na pakiranju, ali kuhajte ih 1-2 minute kraće nego što piše kako bi ostale al dente (tj. lagano tvrde). U velikoj tavi na srednjoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te ih pržite nekoliko minuta dok ne postanu staklasti. Dodajte mljeveno meso i pržite ga dok ne postane smeđe i potpuno skuhano. Dodajte narezane gljive i sušeni origano. Pržite ih zajedno s mesom još 5-7 minuta dok gljive ne omekšaju. Dodajte umak od rajčice, sol i papar u smjesu mesa i gljiva. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta kako bi se svi okusi sjedinili. Ocijedite kuhane makarone i pomiješajte ih s pripremljenim mesnim umakom. U pripremljenu posudu za pečenje stavite polovicu tjestenine i mesa, pospite polovicom naribanog sira, zatim dodajte drugu polovicu tjestenine i mesa te prekrijte preostalim sirom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20-25 minuta ili dok se sir ne otopi i postane zlatnosmeđ. Ukrasite svježim peršinom ili bosiljkom po želji.
Rižoto s gljivama: Omiljeni plodovi jeseni na tanjuru
Pohane jabuke ispunit će dom neodoljivim mirisom
Tjestenina u umaku s piletinom: Neodoljiva mirisom i okusom
Internet bruji o ovim kolačima: Osim neobičnog okusa, bogat je izvor bjelančevina