Zapečena tjestenina s mesom, gljivama i sirom je savršen odabir za početak tjedna

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Topla i ukusna zapečena tjestenina savršen je odabir za početak tjedna. Potrebno vam je nekoliko sastojaka i malo vremena za pripremu.

Sastojci:


300 g makarona (ili druge tjestenine po izboru)
400 g mljevenog mesa (govedina/svinjetina)
200 g gljiva, narezanih na tanke ploške
1 luk, sitno nasjeckan
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žlica maslinova ulja
1 žličica sušenog origana
1/2 žličice soli (ili po ukusu)

1/4 žličice crnog papra (ili po ukusu)
2 šalice umaka od rajčice
1 šalica naribanog sira (mozzarella, cheddar ili parmezan)
svježi peršin ili bosiljak za ukrašavanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite posudu za pečenje srednje veličine. Skuhajte makarone prema uputama na pakiranju, ali kuhajte ih 1-2 minute kraće nego što piše kako bi ostale al dente (tj. lagano tvrde). U velikoj tavi na srednjoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak te ih pržite nekoliko minuta dok ne postanu staklasti. Dodajte mljeveno meso i pržite ga dok ne postane smeđe i potpuno skuhano. Dodajte narezane gljive i sušeni origano. Pržite ih zajedno s mesom još 5-7 minuta dok gljive ne omekšaju. Dodajte umak od rajčice, sol i papar u smjesu mesa i gljiva. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta kako bi se svi okusi sjedinili. Ocijedite kuhane makarone i pomiješajte ih s pripremljenim mesnim umakom. U pripremljenu posudu za pečenje stavite polovicu tjestenine i mesa, pospite polovicom naribanog sira, zatim dodajte drugu polovicu tjestenine i mesa te prekrijte preostalim sirom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20-25 minuta ili dok se sir ne otopi i postane zlatnosmeđ. Ukrasite svježim peršinom ili bosiljkom po želji.

Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.