fbpx

Znate li kada je prvi put izvedena ‘Tiha noć, sveta noć’ koju ćemo veselo pjevati na polnoćki?

Autor: Dražen Krajcar

Riječi pjesme napisao je mladi svećenik Joseph Mohr, a uglazbio ju je učitelj Franz Xaver Gruber.

Na Badnjak 1818. godine prvi put je izvedena danas najpoznatija božićna pjesma Tiha noć, sveta noć (Stille Nacht, heilige Nacht u njemačkom originalu). Dogodilo se to u crkvi sv. Nikole u austrijskom gradiću Oberndorfu, 17 kilometara sjeverno od Salzburga.

Riječi pjesme Tiha noć napisao je mladi pomoćni svećenik Joseph Mohr1816. u Mariapfarru, u salzburškom okrugu Lungau. Dvije godine kasnije stihove je pokazao svom prijatelju Franzu Gruberu, učitelju i orguljašu, te ga zamolio da ih uglazbi za dva glasa i zbor uz pratnju gitare. Naime, te godine miševi su progrizli mjehove orgulja, onemogučivši sustav zraka nužan da bi cijevi proizvodile glazbu. Tako je postajala bojazan da će crkva sv. Nikole bez orgulja ostati tiha za Badnjak. Upravo stoga su Mohr i Gruber odlučili da se Tiha noć izvede uz pratnju gitare. Originalni tempo pjesme bio je brz i živahan poput plesne glazbe, dok se danas ta pjesma izvodi obično u laganom tempu.

Tiha noć oduševila je župljane, a ubrzo nakon toga, tirolska obitelj specijalizirana za izradu orgulja Mauracher i pjevačke obitelji popularizirale su pjesmu tako da je postala poznata u cijeloj Europi, a potom i u svijetu.


Ova božićna pjesma danas se pjeva na više od 300 jezika i dijalekata, a snimljena je u raznim vokalnim i/ili instrumentalnim obradama i izvedbama u gotovo svim glazbenim žanrovima. U ožujku 2011. godine Tiha noć, sveta noć ubilježena je na UNESC-ov popis austrijske nematerijalne kulturne baštine.

Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.