Znanstvenici: vlasnici su u zabludi, psi ne osjećaju krivnju ili sram (onda dobro glume)

Autor: B.Biško/Hina

I znanstvenica Susan Hazel sa sveučilišta Adelaide smatra isto. “Provedena su brojna istraživanja i prilično je jasno da psi nemaju i ne pokazuju osjećaj krivnje". "Njihov mozak tako ne funkcionira".

Pogled koji kod psa pokazuje osjećaj krivnje ili srama tek je mit, smatraju znanstvenici koji ne vjeruju da su psi sposobni za tako složene osjećaje unatoč dojmu kojeg ostavljaju, prenosi britanski Telegraph.

Iako vlasnici pasa vjeruju da njihovi ljubimci imaju karakterističan skrušeni izraz nakon što nešto skrive, znanstvenici kažu kako se ne radi o složenom osjećaju krivnje već reakciji na govor tijela njihovih vlasnika.

U okviru eksperimenta vlasnici su prvo naučili pse da ne pojedu kekse koji su im na dohvat i potom su napuštali sobu a ušla bi druga osoba koja je uzela kekse ili ih poticala da ih pojedu.

Od vlasnika psa potom bi se tražilo da ponovno uđe u sobu i po psećem izrazu zaključi je li keks bio odnesen ili ga je pas pojeo. Vlasnici to nisu uspjeli.

“Da je taj skrušeni izraz stvarno izraz osjećaja krivnje, onda bi ga pokazali samo kad su nešto krivo učinili. No to nije bio slučaj”, kazala je za list Ljerka Ostojic, znanstvenica sa sveučilišta Cambridge.

I znanstvenica Susan Hazel sa sveučilišta Adelaide smatra isto. “Provedena su brojna istraživanja i prilično je jasno da psi nemaju i ne pokazuju osjećaj krivnje”. “Njihov mozak tako ne funkcionira”.




Autor:B.Biško/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.