Željko Malnar

Željko Malnar danas bi imao 77 godina: ‘Forsiram odvratnost, vulgarnost i p****rije da bi dan izgledao čišći, ljepši i dostojanstveniji’

Autor: Dnevno

Na današnji dan Željko Malnar, hrvatski pustolov, TV voditelj i putopisac slavio bi svoj 77. rođendan. Napustio nas je prije nepunih osam godina, no epizode njegova anti-showa ‘Noćna mora’ u kojemu je ismijavao političku scenu i komentirao društvena zbivanja kao predsjednik izmišljene Republike Pešćenica, i dan danas su aktualne, gledaju se i prepričavaju.

Slađana Petrušić (36) je Malnara opisala kao svog učitelja i drugog oca. On ju je stavio pred kamere kad nitko drugi nije.  “Imam dva razreda osnovne škole i knjige za treći. Bez njega bih bila nitko i ništa, a on mi je otkrio moć televizije”, rekla je svojedobno Petrušić.

Nezaboravne epizode ‘Noćne more’

Posebno su zapamćene epizode poput one u kojoj je ugostio košarkaša Dennisa Rodmana, ali i gostovanja Siniše Vuco (48), trenutno aktualni kandidat za gradonačelnika Splita.

Bila je to emisija koja je obilovala psovkama. Epizoda u kojoj Slađa pjeva ‘Uđi mi duboko’ dok se u pozadini s Malnarom smješka Furio Radin, isto će biti teško zaboravljena.

Godine 2018. pokrenuta je inicijativa od strane Seada Brace Hasanovića i Koalicije Roma Hrvatske za Malnarovu ulicu, a 2019. godine u dokumentu objavljenom na Facebook stranici Podcast Inkubator, Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, službeno je potvrdio inicijatoru Seadu Braci Hasanoviću da je njegova molba uvažena, te da će Malnarovo ime ući u Fond imena.
“Poštovani gospodine Hasanoviću, čast mi je obavijestiti vas da je na 12. sjednici, 17. lipnja 2019. Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba, jednoglasno podržao vaš prijedlog da se ime putopisca i novinara Željka Malnara unese u Fond imena”, stoji u dopisu.

S prijedlogom o preimenovanju ulice I. Stara Peščenica u Ulicu Željka Malnara složili su se i stanari, no do danas Malnar nije dobio svoju ulicu.
Još jedna od zanimljivih epizoda je i ona u kojoj Malnar govori o reality showovima, iskorištavanje svega kako bi se stekla popularnost, čak i djece. Tema o kojoj govorio je danas, kad gotovo svi koriste društvene mreže, a sve više i djeca, tekako aktualna, no pitanje je li i on slutio u kojem će smjeru naši životi otići.

Vuglarnost da bi dan izgledao čišći, ljepši i dostojanstveniji

U jednom ranojutarnjem govoru na kraju jedne siječanjske emisije iz 2002. godine, Željko Malnar je izjavio: “Ja kroz emisiju promoviram i forsiram odvratnost, vulgarnost i pizdarije da bi dan izgledao čišći, ljepši i dostojanstveniji i da bi vi – ako ste već odlučili u silama mraka provesti noć uz jedno svijetlo, koje sam ja – doživjeli to svjetlo kada vam se rodi novi dan. (…) Moje svijetlo se rodilo, za koje sam se borio čitavu noć.” Ovdje možemo čuti i njegovu priču s legendarnog putovanja konjima na Istok.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.