Pixabay

Zbog ovog podatka mogli biste prestati jesti smokve!

Autor: R.A.

Ako vam se hrana lako zgadi, prestanite čitati!

Smokva, kraljica mediteranskog voća zapravo uopće ne spada u voćke već u kategoriju cvijeća, iznenađujuć podatak, ali ne kao i onaj o njenom oprašivanju. Naime, kako smokve cvjetaju iznutra, ne mogu se pouzdati na pčele i vjetar pa im je potreban poseban način oprašivanja i tu im pomažu takozvane smokvine ose.

Pexels

Proces izgleda tako da ženka ose ulazi u mušku smokvu pri čemu joj se slome krila i ticala – jednom kad uđe, više nema izlaska, a nakon što ugine u unutrašnjosti smokve, započinje njen proces razgrađivanja što je neophodno u stvaranju ukusne smokve. Ukratko, ako niste pohvatali, svaka smokva sadrži jednu razgrađenu osu! Smokvi ose služe da šire njen genetski materijal, a ose ne mogu živjeti bez smokvi jer upravo u njoj odlažu svoje ličinke.

Proces je to koji je ujedno fascinantan i pomalo zastrašujuć te bi vas lako mogao odvratiti od konzumacije ovog ukusnog ljetnog voća, jeste li znali za taj podatak?

 

Autor:R.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.