wikipedia

Vila u kojoj se skrivao Tito hit u Americi! Nepoznati milijarder nudi 50 milijuna dolara

Autor: Dnevno.hr

U Beeckmanovoj kući na Petoj aveniji, koja je zbog ogromnog povijesnog značaja pod zaštitom države i grada New Yorka, trenutno se nalazi Misija Srbije pri UN-u

Za čuvenu vilu zvanu Beeckmanova kuća u New Yorku, koju prodaju zemlje bivše Jugoslavije stigla je do sada najozbiljnija ponuda, javlja Blic.

Nepoznati milijarder za nekretninu nudi 50 milijuna dolara, što je preliminarna cijena, oko koje se moraju složiti sve države sukcesori (Srbija, Slovenija, Hrvatska, BiH i Makedonija) kako bi se uopće krenulo u ozbiljne pregovore.

U Beeckmanovoj kući na Petoj aveniji, koja je zbog ogromnog povijesnog značaja pod zaštitom države i grada New Yorka, trenutno se nalazi Misija Srbije pri UN-u.

Vila je privukla veliku pozornost američke javnosti i milijardera, pa se za svega dvadesetak dana za njenu kupovinu zainteresiralo šest potencijalnih kupaca.

Ponuda od 50 milijuna dolara inače je i oglašena cijena te nekretnine, a čini se da će prodajna cijena ozbiljno premašiti početnu, što nije čudno s obzirom na povjesni značaj i interijer vile.

Sagrađena je 1904. godine, prvi vlasnik zgrade je bio guverner Long Islanda – Robert Livingston Beeckman, a u njoj je često odsjedao i Josip Broz Tito.

Ta kuća bila je za Tita sigurno mjesto nakon pokušaja atentata na njega u jednom hotelu. Federativna Narodna Republika Jugoslavija kupila je vilu 24. siječnja 1947. godine, a vila je i danas raskošno opremljena, te namještaj, zidne slike, zlatni lusteri i niz drugih pozlaćenih detalja – ulaze u kupoprodajnu cijenu, piše Blic.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.