Screenshot

(VIDEO) Znate li odakle potječe pojam ‘kvisling’? Iznjedren je upravo na današnji datum

Autor: Hina

Provodio je terorističke metode nad onima koji su iskazivali lojalnost kralju i legalno izabranoj vladi

Dana 1. veljače 1942. Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling (1887.-1945.) postao je norveški premijer, točnije – šef kolaboracionističke nacističke vlade. Zbog toga je u povijesti ostao poznat i kao “fører” ili “norveški führer”.

U međuvremenu, njegovo je ime postalo sinonim za kolaboracionista s neprijateljem – kvisling – jer je s nacističkim režimom Adolfa Hitlera surađivao nauštrb svojih vlastitih građana.

Vidkun Quisling, tek dvije godine stariji od Hitlera, bio je sin protestantskog pastora, a rođen je oko dvije godine prije Hitlera. Njegova se stranka zvala “Nasjonal Samling” (NS), tj. “Nacionalni savez”.

Norveški je premijer postao zahvaljujući Hitleru, a ne na demokratskim izborima. Prije rata, njegova stranka uopće nije bila popularna, ali kada je Hitler okupirao Norvešku, postavio ga je za čelnika države koji je služio Hitleru kao pravi vazal.

Sudjelovao je u provođenju holokausta u Njemačkoj. Nakon rata osuđen je za veleizdaju, višestruka ubojstva i pronevjeru državnog novca te je pogubljen strijeljanjem.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.