Max Pixel

VIDEO Ovo je najtajnija lokacija na svijetu – Kimova baza za nuklearne testove

Autor: dnevno.hr / BBC

Inače na 50 kilotona je procijenjena snaga zadnje detonacije, a valja imati na umu kako je to tri puta više od bombe koja je bačena na Hirošimu 1945. godine

Jedna od najizoliranijih zemalja svijeta svakako je Sjeverna Koreja. A nakon što je postalo jasno kako režim Kim Jong-una neće  prekinuti nuklearna testiranja, a sve kako bi se domogao nuklearne bojeve glave koju može montirati na interkontinentalni balistički projektil (ICBM), sve kako bi dosegnuo tlo kontinentalnog dijela SAD -a, jedna od najintrigantnijih lokacija Sjeverne koere je svakako Punggye-ri.

Navedena lokacija je mjesto gdje provelo šest nuklearnih testova u posljednjih jedanaest godina. Valja spomenuti i kako se tamo proveo test s najrazornijim oružjem na svijetu, ovaj zadnji s hidrogenskom bombom.  Inače na 50 kilotona je procijenjena snaga zadnje detonacije, a valja imati na umu kako je to tri puta više od bombe koja je bačena na Hirošimu 1945. godine. Zamislite samo katastrofične posljedice takve eksplozije.

Pogon sjevernokorejskog nuklearnog programa Punggye-ri nalazi na sjeveroistoku zemlje na planinskom terenu te je to jedina aktivna lokacija za nuklearna testiranja na svijetu, piše BBC.

Ova je lokacija javnosti vidljiva jedino na satelitskim snimkama i praćenju premještanja opreme na tom području. U kolovozu su napravljene posljednje snimke koje su prikazale kako je pogon bio u stanju pripravnosti, što implicira pripreme za nuklearnu detonaciju. Satelitske snimke su ranije ove godine otkrile nove radove na kopanju tunela, a neidenntificirani komad opreme postavljen je  pred jedan od tunela.

Duboko u tunele se smještaju eksperimentalne eksplozivne naprave, na sam njihov kraj. Potom se tunel zatrpa zemljom kako bi se spriječilo curenje radijacije, a bomba se potom detonira. Ono što se jedino zna o ovom području jest da je u nekoliko navrata prijavljeno podrhtavanje tla. I to baš u trenutku kada su se izvodila testiranja,




Autor:dnevno.hr / BBC
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.