(VIDEO) Ovako izgleda pakao rata

Autor: Dnevno

Bijeli fosfor opasna je kemijska supstancija koja se koristila u mnogim ratovima, a pogotovo u suvremenim sukobima na Bliskom istoku. Izrazito je reaktivan i u dodiru sa zrakom postaje vrlo otrovan, zapaljiv i nagrizajući. Izaziva smrtonosne kemijske opekotine koje tope tkivo. Međunarodno ratno pravo dopušta korištenje bijelog fosfora u vojne svrhe isključivo ako je cilj proizvesti dimnu zavjesu. Međutim, iskorištavati njegova toksična svojstva strogo je zabranjena praksa koja se u modernoj vojnoj doktrini zloupotrebljava.

Tako se bijeli fosfor koristio u Iraku 1988. i 2004., u izraelsko-libanonskom sukobu 2006., Ukrajini 2007., Gazi 2008.-2009., Afganistanu 2009., Jemenu 2009., Ukrajini 2014., u sukobu Armenije i Azerbajdžana 2016., saudijskoj intervenciji u Jemenu 2015. i, naravno, građanskom  ratu u Sriji, pa i kasnijim borbama.

Amnesty Internationl 2017. godine objavio je analizu u kojoj tvrde da se u civilnom ratu u Siriji dogodio niz napada bijelim fosforom, koji se vrlo lako mogu označiti kao ratni zločin. Stravične posljedice često su dokumentirane, ali ovdje ćemo prikazati samo video koji ilustrira kakav pakao stvaraju fosforne bombe. U videu je prikazano bombardiranje Gaze fosfornim bombama. Prizori su zastrašujući.


Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.