screenshot

(VIDEO) NEKOĆ NAJČUVANIJA TAJNA: Pogledajte što je danas Titov nuklearni bunker!

Autor: A.P.

Bunker je građen od 1953. do 1979. godine. U projekt koji se gradio 26 godina uloženo je tadašnjih 4,6 milijardi dolara

BBC je napravio reportažu o najvećoj investiciji bivše Jugoslavije – Titovim bunkerima. Svoj prilog započinju riječima: ”Zapravo je naizgled tradicionalna bosanska kuća nadomak Konjica ulaz u jednu od najvećih tajni iz vremena hladnog rata – Titov nuklearni bunker”.

Desetljećima je tajna Titova bunkera držana u tajnosti. Bilo pa prošlo, moglo bi se reći. Danas je javnosti dostupan te predstavlja jednu od najneobičnijih umjetničkih galerija na svijetu. Tako se u Titovom bunkeru sada prikazuju radovi koji opisuju život u bivšoj Jugoslaviji. Osim toga znatiželjnici mogu vidjeti i raspad bivše države.

Podsjetimo, Titov bunekr je jedna najbolje čuvanih tajni bivše Jugoslavije. Bunker je građen od 1953. do 1979. godine. U projekt koji se gradio 26 godina uloženo je tadašnjih 4,6 milijardi dolara. Prostorije su bile namijenjene za Tita i njegovih 350 najbližih suradnika.


Izgrađen je za slučaj atomskog rata.

Glavni vodič u nekadašnjem Titovom bunkeru, Mirnes Bajić otkrio je kako se trenutno u bunkeru nalazi 137 umjetničkih djela koje je stvaralo 106 umjetnika.

“Svoja je djela postavljena ovdje 76 umjetnika predstavilo na bijenalu u Veneciji s izuzetnim uspjehom, zbog čega su mnogi stručnjaci našu kolekciju proglasili najvrednijom kolekcijom suvremene umjetnosti u jugoistočnoj Europi”, rekao Bajić.

Umjetnička djela postavljena u bunkeru su, kako je ocijenio, “provokativna za posjetitelje”.
Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.