Flickr/David William McLean

(VIDEO) ISTRENIRANI ZA USPJEH! Ovo je 8 najmoćnijih elitnih vojnih postrojba na svijetu

Autor: Dnevno.hr

Specijalci idu tamo gdje se drugi ne usude

Elitne specijalne postrojbe jedne su od najbolje osposobljenih i najspretnijih jedinica kojima se neka zemlja može pohvaliti.

Posebne snage obavljaju za svoju zemlju neke od najtežih misija i njihov život obavijen je velom tajne. Zapravo, nitko u vojnom svijetu ne živi kao pripadnici tih posebnih elitnih postrojbi. Vojnici prolaze rigorozne treninge kreirane kako bi ostali samo oni koji su sposobni udovoljiti njihovim zahtjevnim standardima.  Specijalci idu tamo gdje se drugi ne usude, skeniraju potencijalne prijetnje, uklanjaju opasne mete, a obično ih šalju u akcije spašavanja.

Kad neka zemlja želi da se posao obavi bez puno buke i uspješno, zove njih.

A koje su najbolje?

“Crne rode” su sppecijalne snage iz Pakistana. Naziv su dobili zbog posebnih kaciga koje nose. Poznati su po prevaljivanju velikih udaljenosti u kratkom vremenu. Njihov trening navodno uključuje marš od 55 kilometara koje trebaju prijeći u 12 sati te.  A za 50 minuta moraju pretrčati 7,5 kilometara. Istrenirani su za svakakve uvjete i terene, od džungle, planina, pustinje, mora. Za njih ništa ne smije biti nemoguće. Upravo zato jako ih malo prolazi na tim rigoroznim treninzima.

Anti-teroristička jedinica JTF2 iz Kanade.  Istrenirani su reagirati na sve situacije, posebno na kemijske napade, biološke ili neke druge koje prijete modernom svijetu. Osnovani su 1993. godine, a poznati su kao antiteroristička jedinica koja je ubila najviše terorista, njih preko 100 top rangiranih iz Al Quaide. Neke njihove akcije nepoznate su i kandskoj vladi. Sve što rade je obavijeno velom tajne.

Ruske Alfe među najpoznatijim su specijalnim jedinicama na svijetu. Antiterorističku grupu osnovao je KGB 1974. godine. Bili su na meti kritika kada je tijekom opsade kazališta 2002. u Moskvi poginulo čak 129 taoca. Glavni zadaci su im borba protiv terorizma i terorističkih grupa, njihovo uhićenje i likvidacija, kao i rješavanje najsloženijih talačkih situacija u otetim avionima, autobusima, vozilima, i zaštita važnih ličnosti, objekata i skupova.

Francuska postrojba GIGN.  Od svih antiterorističkih grupa na svijetu, malo koja se može mjeriti s Francuskom žandarmerijskom grupom za intervencije. Sastavljena je od 200 specijalaca koji su obučeni za talačke situacije. Tvrde da su od 1973. kada su osnovani oslobodili 600 taoca. Francuskim specijalcima nikada se ne vide lica, uvijek su pod maskama.

GSG  je specijalna njemačka antiteroristička jedinica. Sjedište GSG-9 je u njemačkom gradu Sankt Augustinu, malog grada smještenog nekoliko kilometara istočno od Bonna. Jedinica GSG-9 je osnovana 1972 godine, poslije terorističkog napada i otmice izraelskih sportaša od strane palestinskih terorista na Olimpijskim igrama u Muenchenu, u kojoj je jedanaest izraelskih sportaša oteto, i nakon dužeg pregovaranja i ubijeno.

Britanski SAS pješački su kolege SBS-u(Special Boat Service – mornarica) te postoje još od 1941. godine. Ova jedinica često se smatra „originalnim“ specijalnim snagama koja je inspirirala slične postrojbe širom svijeta. Njihova oznaka nosi poznatu frazu „Tko se usudi – pobjeđuje“.

Navy Seals američke mornarice vjerojatno su najbolja specijalna postrojba na svijetu. Oni koji žele postati kandidati za Sealse moraju moći napraviti minimalno 42 skleka u dvije minute, 50 čučnjeva također u dvije minute a 1,6 kilometara moraju pretrčati za 11 minuta. A tek onda predstoji pravi ‘drill’.

Američki Delta Force još je elitnija postrojba od SEAL-a. Antiteroristička grupa osnovana sredinom 1970-ih vrlo je tajnovita i proces selekcije je vrlo ozbiljan. Bivši Delta operater Paul Howes rekao je da samo 12 ili 14 novaka bude kvalificirano, od 240 muškaraca koje je on testirao.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.