fbpx
Pixabay

U Africi pronađen jedan od najvećih dijamanata na svijetu!

Autor: Hina

Britanska rudarska tvrtka Gem Diamonds u ponedjeljak je izvijestila da je u Lesotu nedavno pronađen dijamant od 910 karata, kojega smatraju jednim od pet najvećih dijamanata dosad otkrivenih na našem planetu

Dijamant je iskopan u rudniku Letseng, a vrijednost bi mu mogla dosegnuti oko 33 milijuna eura, kazao je analitičar Ben Davis iz investicijske tvrtke Liberium Capital. “Otkad je Gem Diamonds 2006. stekao prava na rudnik Letseng tvrtka je pronašla nekoliko najvećih i najzanimljivijih dijamanata na svijetu”, rekao je direktor tvrtke Clifford Elphick.

Po njegovim riječima, radi se o dijamantu iznimne čistoće i dosad najvećem iskopanom dijamantu u rudniku u Lesotu, jednoj od najsiromašnijih afričkih zemalja. Najvećim dijamantom na svijetu smatra se Cullinan koji ima 3.106 karata, a pronađen je 1905. godine u Južnoafričkoj Republici.

U nebrušenom je obliku predan britanskome kralju Edwardu VII., sinu kraljice Viktorije i naknadno razlomljen na devet velikih brušenih dijamanata i mnogo manjih. Najveći brušeni dijamant nazvan je Velika zvijezda Afrike (Cullinan I). Ima 530.4 karata, a umetnut je u godnji dio engleskoga kraljevskog žezla. Drugi po veličini komad (Cullinan II) umetnut je u englesku kraljevsku krunu.


Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.