Foto: Guliver Image/United Archives

Tito jednu stvar nikad nije imao u novčaniku: Bivši tjelohranitelj slučajno otkrio tajnu

Autor: M.P.

Aleksandar Agnoli, Sarajlija talijanskog podrijetla, dva puta godišnje u razdoblju od 1975. do 1978. godine bio je osobni tjelohranitelj Josipa Broza Tita dok je išao u lov. Prisjetio se nekoliko detalja iz lova s maršalom, počevši s anegdotom. Kaže, tadašnji političari iz BiH su s Titom pozirali za fotografiju ispred kože velikog medvjeda, koja je bila obješena na zidu.

Agnoli tvrdi, ustrijelio ga je baš Tito koji je, da bi opustio atmosferu, počeo sa šalom. “Drugovi i drugarice, upravo sam primio vijest da je drug Ceausescu na Karpatima ulovio većeg medvjeda od ovoga na zidu. Što vi mislite da ovog našeg malo rastegnemo kako bi i dalje bio najveći ulovljeni medvjed u Europi?”, šalio se Tito.

Poznato je da je imao je tri puške i standardnu proceduru na dane kada je išao loviti. Budio bi se oko četiri sata ujutro da vidi kakvo će vrijeme biti, a zatim bi na terasi vile Gorica u Bugojnu pio kavu, zapalio kubanku i čitao novine. Novine su mu u vilu stizale helikopterom, a cigare izravno od Fidela Castra. Agnoli, prisjećajući se starih vremena, nije mogao ne spomenuti Titove pudlice.

Foto: Guliver Images

Šarplaninac Ondo utjerao strah u kosti milicajcu

Pored pudlica, on je u Bugojnu imao i dva šarplaninca koja je dobio kada su bili štenci. Šest mjeseci kasnije u Bugojno je došao turski političar Bulent Ecevit, a šarplaninci su bili veliki poput stola. Najednom je došlo do velikog problema jer se šarplaninac Ondo otkinuo s lanca i pobjegao. Svi su bili na nogama.

Uskoro je u blizini netko počeo urlati. U blizini psećih kućica su bila tri visoka bora, a na vrhu jednog je bio milicajac u punoj opremi: “Potjerao me Ondo, prepao sam se i evo me na drvetu”, povikao je na pitanje što radi tamo gore.

Foto: Guliver Image /AP Photo

Što je Tito nikad nije imao u novčaniku

Agnoli je otkrio još neke detalje iz Titovog života. Kaže, slučajno je saznao da doživotni predsjednik Jugoslavije u novčaniku nije imao novca.

“Kada je jednom krenuo za Livno, u jednom trenutku se sjetio da je zaboravio novčanik. To je bio razlog da se jedno vozilo iz kolone izdvoji i vrati nazad prema rezidenciji. Čovjek koji je bio poslan po novčanik bio je radoznao i zavirio u njega. U novčaniku je bila samo partijska knjižica, osobna iskaznica i još neki osobni dokumenti”, kaže Agnoli.
Ubrzo Tito više nije dolazio u BiH, a posljednji put su zajedno popili kavu na Bikavcu kada je Tito dolazio na godišnjicu Bitke na Sutjesci. Sjeća se i da je s Titom popio konjak. “Mnogi pričaju da je Tito pio samo viski, to nije točno, najviše je volio francuski konjak”, ispričao je Agnoli.

Tito je jedan ‘svoj’ grad baš mrzio, smatrao je da je pun četnika
 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.