fbpx
Screenshot, izvor: RTL

TITO JE PRIPADAO OVOJ ELITNOJ SKUPINI! Radilo se u najvećoj mogućoj tajnosti, a sve je to bilo s razlogom!

Autor: Ana Korenić

Ono što je “Ferrari” u svijetu automobila, to je “Cohiba” u svijetu cigara: sinonim za kvalitetu, eleganciju i prestiž. Priča o “Cohibi” započinje 1966. godine, dakako, na Kubi. Fidel Castro, strastveni ljubitelj cigara, primijetio je da njegov tjelohranitelj puši aromatičnu sortu primamljivog mirisa.

Kad ga je upitao gdje je nabavio tu divotu, čovjek mu je objasnio se radi o specijalnoj mješavini duhana koju, u ograničenoj količini, proizvodi njegov znanac Eduardo Ribera. Diktator, koji je tog dana imao važan sastanak, uzbuđeno je uskliknuo: “Idemo posjetiti tog čovjeka!” Rečeno – učinjeno!

Otpuhnuvši par dimova opojne cigare, Castro se oduševio te naložio da se otpočne s tvorničkom proizvodnjom. Tvornica “El Laguito”, u koju su dovedeni najvještiji motači u Havani, uskoro je proizvela cigare od najkvalitetnijih duhanskih listova iz regije Vuelto Abajo, podvrgnute trostrukoj fermentaciji u bačvama koja im daje poseban svilenkast okus, ukrašene prepoznatljivom žuto-crnom markicom.


Danas slavno ime duguju drevnoj riječi Taino Indijanaca za duhan. Napravljene su samo za Castra, u najvećoj mogućoj tajnosti: ovaj je, ne bez razloga, strahovao da ga agenti CIA-e pokušavaju likvidirati, i to cigarama “začinjenim” cijankalijem.

Isprva su bile rezervirane za El Comandantea i najviše dužnosnike kubanske vlade, a kasnije su do njih mogli doći i inozemni diplomati, kojima su uručivani na poklon. Njihovu intenzivnu aromu osobito su cijenili Winston Churchill i Josip Broz, koji su se od svojih cigara teško odvajali. Od 1982, cigare “Cohiba” postale su dostupne tržištu, ali u jako ograničenim količinama, prenosi Povijest.hr.

Ekskluzivna linija “Behike”, proizvedena na četrdesetu obljetnicu brenda, bila je predmet želja aficionada diljem svijeta. Kremastog dima, zemljanog okusa s primjesama čokolade i karamele, četrdeset cigara upakiranih u elegantni drveni humidor prodavalo se po vrtoglavoj cijeni od 18.846 dolara!

Autor:Ana Korenić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.