fbpx

SVA IMENA JOSIPA BROZA: Zašto je dobio nadimak Tito?

Autor: dnevno.hr

Prema nekim osporenim teorijama, Tito je nadimak dobio po rimskom caru Titusu, pa čak i po pištolju marke TT-30

Dana 10. kolovoza 1934. godine Josip Broz u zapisniku sjednice Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije prvi put predstavljen pod nadimkom Tito. Prema dokumentima Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, stoji kako je Maršal odmah nakon izlaska sa robije 1934. godine počeo koristiti nadimak “Tito”. Premda ime Tito zvuči neobično za naše krajeve, ipak je to nekad bilo često ime upravo u Zagorju, rodnom kraju Josipa Broza. Sjetimo se samo poznatog kajkavskog pisca Tituša Brezovačkog (1757. – 1805.), autora poznate komedije “Matijaš grabancijaš dijak2.

Nadalje, pravo ime slavnog književnika Ksavera Šandora Đalskog bilo je Ljubomil Tito Josip Franjo Babić (pseudonim Ksaver Šandor Đalski uzeo je od djeda po majci). K tome, Đalski je rođen u dvorcu Gredice u Zagorju, što je samo 15-tak kilometara od Brozovog rodnog Kumrovca. Poznati hrvatski umjetnik bio je i Tito Strozzi, sin Marije Ružičke Strozzi, rođen u Zagrebu upravo iste godine kad i Josip Broz (1892). Sam Josip Broz navodno je za svoj nadimak Tito rekao: “To je često ime u Zagorju i nema neko posebno značenje”.

Josip Broz koristio je i mnoge druge pseudonime i nadimke: primjerice Walter (u Kominterni), Ivan Kostanjšek i Slavko Babić. Isto tako, posjedovao je švedsku putovnicu na ime John Alexander Karlsson i kanadsku na ime Spiridon Mekas, piše povijest.hr.


Tito je jednom prilikom objasnio da je za vrijeme svog ilegalnog rada koristio dva nadimka: Rudi za domaće i Walter za inozemne aktivnosti. S obzirom na to da je nadimak Rudi također koristio i Rodoljub Čolaković, Josip Broz je 1934. godine odlučio promijeniti svoj nadimak. Sjetio se jednog imena koje je nekada bilo često u njegovom rodnom Zagorju i tako postao Tito. U svojoj poruci je podcrtao da nikakav drugi razlog izbora ovog nadimka nije postojao.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.