Komunikacijskilaboratorij

Što ćemo jesti za 10 godina i kako će na taj odabir utjecati tehnologija? Odgovore nudi ‘futurologinja prehrane’

Autor: ZG/dnevno.hr

Ona radi predviđanja o promjenama prehrambenih navika potrošača i utjecaju istih na prehrambenu industriju

Dr. Morgaine Gaye futurologinja je koja se specijalizirala na temu prehrane. Dr. Gaye istražuje nadolazeće promjene u konzumaciji namirnica i predviđa što ćemo jesti za 5 do 10 godina. Jedno od predviđanja dr. Morgaine Gaye je da ćemo u budućnosti koristiti uređaje koji će biti direktno povezani s našim DNK-om, a s koji će nam ukazivati što bismo trebali jesti u tom danu kako bismo iskoristili svoj puni potencijal.

Uređaje ćemo koristiti u vlastitoj kuhinji i u trgovinama te ćemo na temelju njihove analize birati namirnice. Futurologinja okuplja istraživački tim te primjenjuje suvremeni znanstveni pristup istraživanju povijesti, prirode, globalnih kultura, marketinga te ponašanja potrošača kako bi mogla donijeti predviđanja vezana za prehranu. Dr. Morgaine Gaye smatra da se okus, iako ga poimamo kao biološko iskustvo, može promatrati kao socijalni fenomen. Dr. Gaye ističe kako bez obzira što jedemo ili ne jedemo, sa svime što kupujemo, uzgajamo i konzumiramo donosimo osobne, kulturne, društvene i političke odluke te tako održavamo vlastite kulturne obrasce.

Za kreiranje predviđanja važni su različiti faktori, od pakiranja, kulture, tradicije, religije, proizvoda koji se trenutno mogu naći na policama do proizvoda koji su se prestali proizvoditi ili prodavati. Kao futurologinja prehrane dr. Gaye istražuje zašto konzumiramo određene namirnice te predviđa buduće trendove koji zahvaćaju cjelokupno društvo, ne ostavljajući pojedincu previše mogućnosti da ostane nezahvaćen određenim globalnim trendom.

Futurologinja Gaye predaje na Nottingham Trent sveučilištu u Londonu i Lund sveučilištu u Švedskoj. Redovito drži predavanja, seminare, radi akademska istraživanja, objavljuje publikacije, piše novinske članke te savjetuje prehrambene kompanije. Primarne teme su joj budućnost hrane, budućnost zdravlja i povezanost osobnog identiteta s odabirom namirnica.

Dr. Gaye ističe kako je jedno sigurno, a to je da će u period od 5 do 10 godina ljudi puno bolje razumjeti ono što jedu. Koji su nadolazeći trendovi te kako će tehnologija biti povezana sa svakodnevnom konzumacijom namirnica, Gaye će govoriti na Future Tense konferenciji 2. listopada 2018. godine u zagrebačkoj Laubi.

Tihomir Adam, direktor hrvatske prehrambene kompanije Zvijezde koja je podržala dolazak futurologinje na konferenciju izjavio je: “Izuzetno nam je drago što možemo podržati konferenciju Future Tense i na taj način iz prve ruke odškrinuti vrata budućnosti. Možda danas ne možemo zamisliti proizvod koji će željeti naš potrošač budućnosti, ali nam futurologija može pomoći da predvidimo njegove potrebe i promjenu trendova, što je dobra smjernica za planiranje budućeg poslovanja”.

Uz Gaye na Future Tense konferenciji govorit će i drugi futurolozi: Aric Dromi na temu pametnih gradova, David Birch uz podršku Addiko Bank na temu budućnosti plaćanja i Gerd Leonhard o utjecaju razvoja tehnologije na razvoj čovječanstva.




Više informacija o konferenciji potražite ovdje.

Autor:ZG/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.