Ilustracija/Screenshot/MG

ŠOKIRAT ĆETE SE: Meteorit s Mjeseca prodan za basnoslovnu cifru!

Autor: Hina

Mjesečev meteorit pronađen prošle godine u sjevernoj Africi prodan je na dražbi za nešto više od 600.000 dolara, priopćila je u subotu aukcijska kuća sa sjedištem u Bostonu RR Auction.

Niti prodavatelj niti kupac nisu imenovani, no zna se da će novi dom meteorita biti kompleks Tam Chuc Pagoda u Vijetnamu.

Zamjenik izvršnog direktora aukcijske kuće Bobby Livingston je kazao da je pobjednička ponuda od 612.500 dolara stigla od predstavnika spomenutog kompleksa, turističke atrakcije u južnoj vjetnamskoj pokrajini Ha Nam.

Meteorit će biti izložen u jednoj od pagoda otvorenoj za javnost.

Nazvan “Buagabe” ili “Mjesečeva slagalica”, meteorit je sastavljen od šest dijelova koje se spajaju poput slagalice u masu tešku skoro 5,5 kilograma. Na jednoj strani meteorita je vidljiva “djelomična fuzijska kora” nastala uslijed djelovanja vrućine prilikom prolaska kroz Zemljinu atmosferu.

Meteorit je “ispaljen” s površine Mjeseca u dalekoj prošlosti, najvjerojatnije pod djelovanjem drugog meteorita, da bi putovao 384.000 kilometara i pao na Zemlju, u zabačeno pustinjsko područje Mauritanije. Na putu do Zemlje prošao je velo “užareno” putovanje.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.