Wikimedia Commons

ŠOKANTNA TEORIJA: ‘Tito je bio katolik! Zato nema petokraku na grobu’: Evo što je rekao Stepincu

Autor: ZG/Dnevno.hr

Desetljećima nakon pokopa Josipa Broza Tita i dalje se raspredaju brojne teorije o njegovu životu i smrti. Jedan od tih nerazriješenih misterija jest i činjenica da na njegovu grobu nema petokrake, simbola pod kojim je ratovao i vladao godinama.

Najvjerojatnije objašnjenje krije se u činjenici da je projektant mauzoleja, inženjer Dragomir Gavrilović, bio impresioniran jednostavnim nadgrobnim pločama u Engleskoj. Ondje je vidio kako čak i velikom Williamu Shakespeareu, uz ime i prezime, pišu samo godina rođenja i smrti. Stoga je i Titu stavio natpis u takvom stilu.

Drugu teoriju iznio je Titov unuk Josip Joško Broz prije nekoliko godina: “Petokrake nema zato što greškom, kada je rađena prva varijanta, nije stavljena cijela ploča, nego se sastojala od iz dva dijela, kao kutija presječena na pola. A poslije se nije mogla staviti petokraka jer bi stajala na sredini i bila bi ukrivo. Nakon toga, se na onoj gromadi koja je stavljena, potpuno zaboravilo na to”.

Prema trećoj, znatno zabavnijoj i manje vjerojatnoj tezi, Tito je bio tajni vjernik. U svojoj knjizi “Čudesni život Josipa Broza Tita” slovenski književnik Žarko Petan tvrdi da je Tito prije smrti u ljubljanskoj bolnici 1980. zatražio svećenika.

“Dok je Tito ležao u ljubljanskom Kliničkom centru u veljači 1980., poželio je porazgovarati sa svećenikom! Zadatak je Crkva povjerila svećeniku Frančeku Križniku (rođenom 17. srpnja 1944.), tada poznatom i javnom protivniku ateizma. Križnik se uputio u Klinički centar, ali sigurnosna služba Titovih čuvara nije mu dopustila prilaz. Kada je Broz ponovio želju, poslali su po svećenika, koji je otišao u bolnicu i dugo razgovarao s njim. Uskoro, u ožujku, Križnik je otišao na studijsko putovanje u Njemačku, gdje je 28. ožujka poginuo u nejasnim okolnostima, pod kotačima kamiona kod Düsseldorfa. Očito da je neugodnu priču o tom sastanku struktura vojne policije KOS-a željela zataškati”, zaključio je Petan za Večernji list.


“Mjesec-dva od izlaska moje prve knjige o Titu ‘Veseli diktator’, ljeta 1994. godine, našao sam u pošti anonimnu poruku pod naslovom: Dopuna knjizi ‘Veseli diktator’. Odnosila se na događaj sa svećenikom u Kliničkom centru… Do danas nisam našao nijedan dokaz, ali sam se domogao informacije da je Franček Križnik otputovao u inozemstvo jer su ga u Sloveniji progonili, a kraj Düsseldorfa je autom na ravnom putu udario u kamion”, dodaje Petan.

Iako Petan iskreno priznaje da čvrstih dokaza nema, niz detalja iz biografije Josipa Broza Tita u suglasju je su s njegovim otkrićem te pridonose mišljenju da je Tito bio mistik sklon kršćanskom vjerovanju.

Da je Tito bio pritajeni vjernik i kršćanski mistik, prisjećaju se naknadno neki svjedoci. Jedan od njih bio je i Milovan Đilas. Vraćajući se sa sprovoda Borisa Kidriča “plavim vozom” u Beograd, Đilas se s podsmijehom dotaknuo teme zagrobnog života. Tito ga je oštro prekinuo: “Ne govorite o tome! Tko zna što je to!” A kada su kremirali tijelo Edvarda Kardelja, Tito je komentirao da su ga trebali pokopati na stari kršćanski način.

Tito je u Zagrebu 1945. pozvao katoličke biskupe na razgovor, ne bi li od njih izmamio distanciranje od kardinala Alojzija Stepinca. Lukavo im je dao do znanja da je i on “katolik i Hrvat”. A to je navodno ponovio dva dana poslije na tajnom sastanku sa samim Stepincem. Iz svoje rane mladosti Tito je rado pričao kako ga je kao ministranta pljusnuo župnik jer mu nije spretno i brzo pomogao da obuče misnu halju. “Tako sam postao ateist”, objašnjavao je.

Najveća zagonetka u tom pogledu jest to što na njegovu grobu u Kući cvijeća nema petokrake, prvog simbola komunističke ideologije, koji su jugokomunisti stavili u sredinu državne zastave.

Autor:ZG/Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.