Screenshot

SMRTNA KAZNA: Nećete vjerovati koliko ljudi u ovom trenutku čeka na pogubljenje!

Autor: dnevno.hr

Prošle godine na svijetu je zabilježeno 923 pogubljenja, što je četiri posto manje nego 2016. godine

Drugim riječima, 2016. godine organizacija Amnesty International (AI) zabilježila je 100 pogubljenja manje.

Smanjenje od četiri posto –je li to globalni trend? Stručnjak Amnesty Internationala za smrtne kazne Oluwatosin Popoola kaže da je u trojim zemljama koje su na samom vrhu statistika u 2017. godini izrečeno manje smrtnih kazni: u Iranu, Saudijskoj Arabiji i Pakistanu. U Iranu je bilo 11 posto manje pogubljenja, a u Pakistanu čak 21 posto manje.

Razlozi za smanjenje broja pogubljenja u tim zemljama su mnogostruki. “U Iranu su provedene reforme pravosuđa i promijenio se tretman kriminala povezanog s drogama”, kaže Popoola u razgovoru za DW. Teže je objasniti trend u Saudijskoj Arabiji i Pakistanu. Jedno je jasno: “2017. je tamo smanjen broj pogubljenja, dok je 2016. bio na novoj najvišoj točci”.

AI bilježi smanjenje broja pogubljenja i u Egiptu – i to za 20 posto, prenosi Totalinfo.hr.

AI ukazuje i na to da su brojke nepouzdane zbog toga jer se radi samo o podacima do kojih se pouzdano moglo doći. Treba računati s tim da je ukupan broj pogubljenja svakako veći. Smrtne kazne su izvršavane u ukupno 23 države.

Tamna mrlja na karti statistika je Kina; tamošnja pogubljenja nisu obuhvaćena statistikom, piše AI na početku svog izvještaja. A riječ je o zemlji koja prednjači po pogubljenjima. “Prave razmjere kada je riječ o izvršenjima smrtne kazne su nepoznate jer se podaci o tome u Kini vode kao tajni. Broj od 993 pogubljenja širom svijeta ne obuhvaća i tisuće pogubljenja koja su, kako vjerujemo, izvršena u Kini.”

Kada se Kina tako izuzme, ostaju četiri zemlje u kojima je izvršeno 84 posto svih registriranih smrtnih kazni: Iran, Saudijska Arabija, Irak i Pakistan. U Iraku je smrtna kazna odmazda za terorističke napade, kaže Oluwatosin Popoola. “Poslije napada naoružanih grupa u koje spada i IS, država je izvršila više masovnih pogubljenja. Prošlog rujna su, poslije samoubilačkih napada, pogubljeni deseci ljudi.”
Neke zemlje su se prošlog tjedna čak vratile u statistike o pogubljenjima: Bahrein, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jordan.

U subsaharskoj Africi, Gvineja je ukinula smrtnu kaznu. Gambija se obvezala da će ju prestati primjenjivati i da će u sljedećem koraku i da je ukine. Regija je, kako to kaže Oluwatosin Popoola, trenutno vodeći po trendu ukidanja smrtne kazne.

Trenutno u svijetu na pogubljenje čeka 22.000 zatvorenika.
U uvodu u svoj godišnji izvještaj, AI citira glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa riječima: “Smrtna kazna vrlo malo doprinosi pomaganju žrtvama ili sprječavanju zločina.”

I zaista, nema uvjerljivih indicija da smrtna kazna jače zastrašuje moguće zločince od drugih kazni, objašnjava Oluwatosin Popoola: “To se pokazuje na primjeru zemalja koje su ukinule smrtnu kaznu kao što je Kanada. Tamo je broj ubojstava 2016. bio gotovo upola manji nego 1976. kada je tamo ukinuta smrtna kazna”.

Sada bi trebalo utjecati na zemlje koje još imaju smrtnu kaznu da je ukinu, kaže Popoola. On ima i konkretne prijedloge: “Države koje još provode smrtnu kaznu mogle bi uvesti službeni moratorij na pogubljenja”, ili da zamjene smrtne kazne kaznama zatvora i prebace zatvorenike iz zatvorskih traktova za osuđene na smrt u normalne zatvorske ćelije. “A mogu se proglasiti nevažećim i legalne pretpostavke za izricanje smrtne kazne koje se kose s međunarodnim zakonom o ljudskim pravima.”

AI smatra da su statistike za 2017. godinu znak nade: “To je važan razvoj situacije koji potvrđuje da je svijet došao do tačke preokreta i da je ukidanje ove krajnje nehumane i ponižavajuće kazne – na vidiku”, kaže Popoola.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.