iStock

Ruski spasilac izumio ‘sigurnu svijeću’: Sama se gasi!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Spasilac iz Kurska, potresen tragedijom u kojoj su dva djeteta izgubila život u požaru, izumio je i patentirao sigurnu svijeću koja se sama gasi. “Načelnik sektora za sudsko vještačenje Vladimir Gorbuljin izumio je sigurnu svijeću (koja se sama gasi). Princip njenog rada je prilično jednostavan: prilikom pravljenja svijeće na fitilj se namakne specijalna zaštitna cjevčica od materijala koji ne gori. Kada svijeća dogorijeva plamen stigne do cjevčice i ugasi se”, kaže se u priopćenju Glavne uprave Ministarstva za izvanredne situacije u ovoj regiji.

Kako je istaknuto, izumitelj ove svijeće godinama radi u laboratoriju za ispitivanje požara Kurske oblasti, gdje utvrđuje uzroke požara sa smrtonosnim ishodom. Jedna takva tragedija dogodila se u Korenjevskom rajonu gdje su u požaru život izgubila dva maloljetna djeteta, što je pripadnika spasilačke službe izuzetni potreslo. Ispostavilo se, naime, da u kući nije bilo struje i da je požar izazvala upravo neugašena svijeća.

Gorbuljin je u svojoj praksi imao dosta sličnih primjera, što ga je i potaknulo da osmisli svijeću čiji se plamen sam ugasi na određenoj visini. A kada se jednom ugasi više se ne može upaliti jer izolacija počinje od donjeg kraja svijeće, tako da su potpuno isključeni i pokušaji korištenja njezina ostatka”, navedeno je u priopćenju.

Glavna uprava ministarstva objašnjava da u ekonomskom smislu proizvodnja svijeća neće biti skuplja, a uvođenje ove izmjene u proizvodnju će doprinijeti da se izbjegne materijalna šteta i gubitak ljudskih života u požarima.

Poslije mnogih testiranja spasilac je podnio odgovarajući zahtjev Federalnoj službi za zaštitu intelektualnog vlasništva i dobio patent, priopćava Ministarstvo za izvanredne situacije, piše RBTH.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.