fbpx
Epa

RIBA KAO SUHO ZLATO: Nećete vjerovati za koliko su Japanci prodali ovu tunu!

Autor: Hina

Teška je 405 kilograma!

Prva ovogodišnja plavoperajna tuna iz ulova 2018. godine teška 405 kilograma,  prodana je u petak na poznatoj tokijskoj ribarnici Tsukiji u sklopu prve ovogodišnje dražbe za 36,45 milijuna jena ili oko 2 milijuna kuna.

Na najvećoj ribarnici svijeta na dražbi je ponuđena plavoperajna tuna, tradicionalno ulovljena blizu grada Ome, u prefekturi Aomori, blizu sjevernog vrha glavnoga japanskog otoka Honshua. Riječ je o području koje je poznato kao jedno od najboljih za ulov tune.

Kupac je, pišu mediji, lokalni trgovac ribom Yamayuki. “Konačna cijena tunjevine po kilogramu ispala je na kraju manja nego što sam očekivao”, rekao je predsjednik Yamayukija novinarima.


Ovo bi trebala biti posljednja novogodišnja dražba na poznatoj ribarnici prije njezina premještaja. Novogodišnje dražbe postale su velika turistička atrakcija, a i dnevne su dražbe privlačne turistima. Dnevno ih posjeti više od 40.000 osoba, među kojima najbolji kuharski šefovi Tokija. Prvi ulovi u godini plavoperajne tune medijski su vrlo popraćen ritual.

Ribarnica Tsukiji, povijesna je tržnica u središtu glavnoga grada koja nakon 82 godine povijesti i brojnih peripetija mora biti premještena dalje u zaljevu Tokija jer je zastarjela i u neskladu s protupotresnim normama.

Tsukiji se trebala premjestiti još u studenome 2016., no u posljednji su trenutak otkrivena oštećenja na mjestu premještaja – u četvrti Toyosu, što je još jednom odgodilo tu kontroverznu operaciju o kojoj je odlučeno prije nekoliko desetljeća.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.