Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

REVOLUCIONARNO! Ova država prva na svijetu uvodi besplatan javni prijevoz

Autor: ZG/Dnevno.hr

Luksemburg će postati prva zemlja koja će omogućiti besplatan javni prijevoz, piše The Guardian.

Cijene vlakova, tramvaja i autobusa bit će ukinute sljedećeg ljeta, plan je ponovno izabrane koalicijske vlade na čelu s Xavierom Bettelom, koji je u srijedu započeo svoj drugi mandat. Bettel, čija će Demokratska stranka formirati vladu s lijevom Socijalističkom radničkom strankom i Zelenima, u kampanji je kao prioritet istaknuo upravo zaštitu okoliša. Osim toga, nova vlada razmatra i legalizaciju kanabisa te uvođenje dva nova državna blagdana.

Istoimeni glavni grad Luksemburga guši se u jednima od najgorih prometnih gužvi na svijetu. Dok cijela država ima 600.000 stanovnika, gotovo 200.000 Francuza, Belgijaca i Nijemaca svakodnevno prelaze granicu te dolaze raditi u ovo malo Veliko Vojvodstvo.

Inače, Luksemburg sve više pokazuje progresivan stav prema javnom prijevozu. Ovog ljeta vlada je uvela besplatan prijevoz za sve mlađe od 20 godina. Učenici srednjih škola mogu se koristiti besplatnim prijevoznim linijama između svoje ustanove i njihova doma. Prijevoznici trebaju platiti samo 2 eura, čime mogu putovati i do dva sata, što u zemlji od samo 999 četvornih kilometara pokriva gotovo sva putovanja. Do početka 2020. godine sve će karte biti ukinute.

Međutim, najava legalizacija kupnje, posjedovanja i konzumiranja kanabisa za rekreacijsku uporabu, izazvala je brojne prijepore.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.