Prodan najčišći plavi dijamant na svijetu: Kupac je platio vrtoglavi iznos

Autor: Dnevno

„Omnia praeclara rara“, govorili su stari Rimljani ili u prijevodu “Sve što je vrijedno, rijetko je”. I dragulji su vrijedni zato što su rijetki, posebice dijamanti, a među njima su najrjeđi oni plavi: tek svaki pettisućiti dijamant, tj. 0,02 % pronađenih dijamanata, pripada toj skupini.

Najčistiji plavi dijamant na svijetu, od 7,03 karata, iz privatne kolekcije, prodat je u aukcijskoj kući “Christie” u Ženevi za 10 milijuna dolara.

Očekivana cijena prstena s dijamantom iznosila je 10 do 14 milijuna dolara.

Među ostalim predmetima na aukciji bili su prsten i naušnice poznatog francuskog draguljara Joela Arthura Rosenthala. Prsten sa smaragdima prodan je za 300 tisuća dolara, što je dvostruko više od očekivane cijene. A dijamantne naušnice prodane su za 723 tisuće dolara iako se očekivalo da će im cijena biti 330 tisuća dolara.

Još jedna zvijezda aukcije bio je prsten s najrjeđim i najčistijim kolumbijskim smaragdom, bez ikakve obrade, od gotovo 14 karata.

Privezak broš s burmanskim safirom, izuzetne kvalitete, od 43 karata, otišao je za svega 2,1 milijun, umjesto očekivanih tri milijuna.

Screenshot, izvor Christie’s




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.