Shutterstock

PODRIJETLO PREKRASNIH PISANICA: Zašto na Uskrs bojimo i oslikavamo jaja?

Autor: Zlatko Govedić

Jaja su, sasvim očekivano, jedan od osnovnih simbola proljeća. Kao što se iz sjemenki razvijaju nove biljke, tako se iz jaja razvijaju odrasle životinje. Jaje je posve nedvosmislen simbol plodnosti, ali i životnih mogućnosti i potencijala. Postoje brojni kozmološki mitovi po kojima se i sâm svemir razvio iz kozmičkog jajeta, npr, indijska “brahmanda”.

Drevni narodi posvećivali su pozornost tom simbolu plodnosti. Kraj južnoafričkog mjesta Diepkloofa pronađene su ljuske dekoriranog nojeva jajeta starog 60.000 godina.

Egipćani i Sumerani ukrašavali su jaja prije 5.000 godina.

Na zoroastrijskoj Novoj godini (Nowrūz) koja se poklapa s prvim danom proljeća, obojena jaja jedan su od sedam elemenata koji se tradicionalno postavljaju na stol.

Prema tome, jaja su univerzalni simbol plodnosti, a bojenje jaja u vrijeme početka proljeća potječe iz europske pretkršćanske tradicije, napose slavenske.

To ponajbolje možemo uočiti na tradicionalnim ukrajinskim pisanicama koje “vrve” pretkršćanskim simbolima kao što su kolovrat, stablo hrasta, Sunce, ptice, rogovi itd. Obojeno i oslikano jaje u slavenskih se naroda najčešće naziva pisanica.

Neki stručnjaci smatraju da razne boje kojima bojimo jaja predstavljaju šareno cvijeće koje zamjećujemo u rano proljeće.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.