fbpx

Pet manje poznatih činjenica o najvećem komunistu u povijesti

Autor: M.M.

Lenjin nije bilo njegovo pravo ime je jedna od zanimljivosti

O Vladimiru Iljiču Lenjinu čija je diktatura uzela milijune nedužnih života zna se mnogo, no mi vam navodimo pet manje poznatih stvari iz njegova života.

1. Brat mu je obješen zbog planiranog atentata na cara

Lenjinov stariji brat Aleksandar, uhićen je 1887. godine jer je sudjelovao u planu atentata bombom na cara Aleksandra III. Dok se većina zavjernika “izvukla” preklinjući za milost i kajući se zbog svojih planova, Aleksandar je obješen jer je to proglasio neiskrenim činom.


2. Izbačen je s fakulteta

Samo nekoliko mjeseci nakon što mu je brat pogubljen, sedamnaestogodišnji Lenjin upisao se na fakultet u Kazanju. No, nakon nekoliko mjeseci izbačen je zbog sudjelovanja u prosvjedima.

3. Tri godine je proveo u progonstvu u Sibiru

Prvi marksistički esej Lenjin je objavio 1894, a već sljedeće godine krenuo je na putovanje kroz Francusku, Njemačku i Švicarsku kako bi upoznao istomišljenike. Kada se vratio u Rusiju, uhićen je prije nego što je objavio prvo izdanje marksističkog časopisa na kojem je radio. Proveo je godinu dana u zatvoru, a onda je poslan u Sibir gdje je upoznao buduću suprugu. Kaznu je odslužio 1900, a sljedećih 17 godina je proveo je u inozemstvu.

4. Lenjin nije bilo njegovo pravo ime

Vladimir Iljič Uljanov je isprobavao nekoliko pseudonima prije nego što je odabrao Lenjin. To je bila uobičajena praksa među ruskim revolucionarima. Staljin je, na primjer, rođen kao Josif Visarionovič, a Lav Trocki kao Lav Davidovič Bronštejn.
5. Nije bio naklonjen Staljin

Staljin je bio u Lenjinovom užem krugu prije nego što je postao generalni sekretar Komunističke partije 1922. godine. Ipak, Lenjin se vrlo brzo pokajao što je postavio mladog Gruzijca na tu poziciju. U pismu koje je napisao ruskom Kongresu, opisao je Staljina kao “sirovog” i predlagao da se zamijeni nekim tko je “strpljiviji, odaniji, obazriviji prema drugovima i manje hirovit”. Međutim, veliki revolucionar je ubrzo doživio treći moždani udar i izgubio političku moć, što je ambiciozni Staljin odmah iskoristio.
Autor:M.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.