Foto: Profimedia

OVO SIGURNO NISTE ZNALI! Oni su svima dobro poznati, no ove stvari rijetko tko zna!

Autor: A.K.

Koja je slavna glumica bila genijalna izumiteljica? Kad je prvi put upotrijebljen znak “at” u e-mailu? Što povezuje Winstona Churchilla, Charlesa Dickensa i Benjamina Franklina? Uživajte u manje poznatim činjenicama iz povijesti koje prenosi povijest.hr.

1. Hedy Lamarr (1913. – 2000.) nije bila samo lijepo lice: holivudska zvijezda sudjelovala je u izumu oblika tehnologije na kojem se zasniva današnja bežična komunikacija! U jeku rata, 1941. godine, udružila se s prijateljem Georgeom Antheilom, avangardnim skladateljem. Njihov izum, sustav za zaštitu komunikacije, odnosno kodiranje poruka, pomoću mijenjanja frekvencija, u povijest je ušao kao Patent br. 2.292.387. Koristio je valjak iz mehaničkog klavira za šetanje po 88 različitih frekvencija, a namjena mu je bila zaštita radijski navođenih torpeda.

2. Ugandski diktator Idi Amin (1925. – 2003.) nadimak Dada stekao je kao mladić, nedugo nakon što se pridružio regimenti britanske kolonijalne vojske, koja je u to vrijeme upravljala zemljom. Pustopašni novak često je dovodio djevojke u šator, a svaki put kad bi ga neki od časnika zatekao pri “nečasnim radnjama”, uzviknuo bi: “Kunem se, to mi je sestra!”. Britanci su bili oduševljeni njegovim smislom za humor te su ga počeli zvati Dada, što na svahiliju znači “sestra”.

3. Majstor filmske napetosti Alfred Hitchcock (1899. – 1980.) patio je od brojnih fobija. Primjerice, panično se bojao mraka, policije i – jaja! “Ne postoji ništa odvratnije od razbijenog jajeta iz kojeg se izlijeva žućkasta tekućina. Krv je vesele, crvene boje, a jaja su strašna i žuta. Nikad ih nisam niti bih kušao”, izjavio je slavni redatelj.

4. Parmski vojvoda Francesco Maria Farnese (1619. – 1647.) uveo je novu, uistinu osebujnu vrstu nameta – porez na perike!

5. Prije nego što mu je izum šivaćeg stroja donio slavu i bogatstvo, Isaac Merritt Singer (1811. – 1875.) vodio je uzbudljiv život: upravljao je kazališnom družinom, u dva braka napravio osmero djece, a neko vrijeme je radio za štamparsku tvrtku. Iz nje se povukao nakon velike eksplozije, u kojoj su poginuli mnogi radnici.

6. Znak @ u elektronskoj je pošti prvi put upotrebljen davne 1971. godine, u poruci koju je poslao američki informatičar Ray Tomlinson.




7. Winston Churchill, Charles Dickens i Benjamin Franklin patili su od nesanice. Olakšanje su najčešće tražili bezuspješno. Churchill je uvijek spavao u širokom krevetu, Dickens s glavom okrenutom na sjever, točno po sredini madraca, a Franklin je, vjerujući da mu san remeti toplina, madrac svakodnevno prozračivao na svježem zraku.

8. Na novogodišnjoj proslavi u Bijeloj kući 1907. godine, američki predsjednik Theodore Roosevelt (1858. – 1919.) rukovao se s ni više ni manje nego 8.513 osoba!




Autor:A.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.