Ovo je 13 ludih činjenica koje zvuče lažno, a zapravo su – istinite!

Autor: A. Pranjić

Neke od ovih činjenica će vas potpuno oduševiti.

Ponekad činjenice iz matematike, zemljopisa i povijesti zvuče toliko nevjerojatno da većina od nas pomisli kako su izmišljene i lažne. No, one ipak mogu biti 100% istinite! Ovo je lista potpuno točnih i potvrđenih povijesnih činjenica.

 
Chicago je tijekom 1850-tih i 60-tih godina ”podignut” za 30 cm

U nekim dijelovima grada podignut je i za tri metra. Naime, budući da je sam grad blizu jezera imao je ozbiljnih problema s blatom sredinom 19. stoljeća. 

Poslije nekoliko neuspješnih pokušaja da se pronađe rješenje, došlo se na ideju da se grad podigne na viši položaj. Čitavom projektu je trebalo preko dva desetljeća da bude završen, ali radovi nisu remetili svakodnevni život grada, a ni turiste koji su već tada počeli posjećivati Chicago.

Bangladeš ima više stanovnika od Rusije

Iako se Rusija prostire na devet vremenskih zona i ima površinu veću od Plutona, maleni Bangladeš (malo veći od New Yorka) ima više stanovnika! U njemu živi 156 milijuna stanovnika, dok Rusiju naseljava 143 milijuna.

Prevarant prodao Eiffelov toranj – dvaput




”Grof” Viktor Lustig slovi za jednog od najvećih prevaranata u povijesti. Naime, čitajući o tome kako Eiffelov toranj hrđav i kako su troškovi održavanja veoma visoki (a i bilo je predviđeno da toranj stoji samo 20 godina), Lustig je došao na ideju da ga – proda!

On je uspio uvjeriti najveće gradske trgovce metalom da je on vladin direktor na tajnom zadatku koji mora prepoznatljivi toranj prodati u staro željezo. Iznajmio je limuzine i proveo ih u razgledanje grada. Jedan od trgovaca bio je toliko uvjeren da mu je dao 20.000 dolara u gotovini i još 50.000 kako bi bio siguran da će baš on dobiti posao.

Nakon što je dobio novac pobjegao je u Austriju, a trgovca je bilo sramota što je nasjeo na prijevaru pa ga nije htio prijaviti. Kada se vratio u Pariz još jednom je pokušao napraviti isto, ali se uplašio da ga je neki od trgovaca prijavio policiji. Pobjegao je u SAD gdje je konačno uhvaćen.




U ljudskom mozgu ima više sinapsi (živčanih spojeva) nego zvijezda u našoj galaksiji

Astronomi procjenjuju da na Mliječnoj stazi ima preko 200 milijardi zvijezda. To je veliki broj. Ali, neurokirurzi kažu da je broj sinaptičkih veza u mozgu trogodišnjaka blizu jednog trilijuna! Odrasla osoba u prosjeku ima polovicu od toga broja, odnosno oko 500 milijardi živčanih spojeva.

U blizini Georgije nalazi se izgubljena nuklearna bomba

Pilot američke zračne  jedinice je 5. veljače 1958. godine uslijed kvara na svom borbenom zrakoplovu nuklearnu bombu tešku više od tri tone ispustio u more blizu obale savezne države Georgije.

Mornarica je mjesecima pretraživala područje, ali je nisu uspjeli pronaći. Iako su zrakoplovstvo i pilot tvrdili da bomba ne sadrži plutonij, svjedočenja tajnika iz Ministarstva obrane potvrdila su da je bomba bila ”kompletno opremljena”, odnosno da je sadržala bojnu glavu s uranom i plutonijem. Iz zrakoplovne jedinice kažu da ako bomba ostane netaknuta, ne bi trebala širiti štetne tvari niti predstavljati opasnost.

Mamuti su još živjeli na Zemlji u trenutku građenja piramida

Vunasti mamuti, jedna od posljednjih vrsta mamuta, još su živjeli u udaljenim predjelima Rusije oko 1650. godine prije nove ere. U ovo vrijeme, Egipćani su već poprilično napredovali u izgradnji piramida. Zapravo, Velika piramida iz Gize postojala je već 1.000 godina kada je posljednji mamut izumro.

Sjevernu Koreju i Finsku razdvaja samo jedna država

Rusija sa Sjevernom Korejom na istoku dijeli granicu dugu 25 kilometara uz tijek rijeke Tumen, dok Rusiju i Finsku na zapadu razdvaja granica u dužini od oko 1.350 kilometara. Dakle, između Finske i Sjeverne Koreje stoji samo Rusija.

Godine 1968. dvoje ljudi je poginulo zbog puštanja milijun i pol balona na dobrotvornom događaju

Balonfest je organiziran 1986. godine u Clevelandu kada je u nebo pušteno milijun i pol balona, što je trebalo oboriti rekord. Iako je sve predviđeno kao bezopasan događaj, nažalost, baloni su počeli padati na grad, jezero, aerodrom… Uzrokujući velike probleme.

Najtragičnije od svega je što su baloni omeli američku obalnu stražu koja nije uspjela pronaći dva mornara koji su kasnije nađeni utopljeni. Organizatori i grad suočili su se s velikom tužbom.

Heroin se nekad koristio za liječenje kašlja kod djece

Njemačka farmaceutska kuća Bayer, koja proizvodi aspirin, komercijalizirala je heroin 1890. godine kao lijek koji liječi kašalj, prehladu i bol. Ono što je još više šokiralo jest da su 1912. godine dozvolili i korištenje kod djece, više godina pošto su počeli stizati izveštaji da je u pitanju opasna droga.
Godine 1914. heroin je u Americi ograničen na kupovinu samo uz recept, a 1924. skroz je zabranjen za upotrebu.

Čovjek kojeg su za vrijeme Drugog svjetskog rata odlikovali i saveznici i nacisti

Španjolac Joan Pujol Garcia je tijekom Drugog svjetskog rata radio kao dvostruki špijun, i za naciste i za saveznike. Isprva je došao do saveznika da bi radio za njih, ali je odbijen, pa je izgradio lažni identitet i počeo ”raditi” za naciste, osiguravajući ih lažnim informacijama.

Ubrzo potom Garcia je primljen kao dvostruki agent za Alijansu.

Tijekom svog rada nacistima je prosljeđivao niz lažnih izvještaja, i dosta važnih informacija koje su stizale prekasno, a on i njegov britanski kolega iz MI5 čak su kreirali i mrežu od 27 fiktivnih agenata koji su primali plaće od nacista.

Garsija je kasnije odlikovan od strane Nijemaca Željeznim križem, a i britanska imperija odlikovala ga je najvišim odličjem.

Harvard je osnovan prije otkrića kalkulatora

Harvard je najstarija visokoobrazovna institucija u SAD-u, osnovana 1636. godine. Kalkulator je otkriven tek 50 godina kasnije zahvaljujući Gottfried Leibnizu i njegovoj ”Novoj metodi” 1684. godine i Isaacu Newtonu 1687.

Također, Galileo Galilei je i dalje bio živ tijekom prvih godina Harvarda. Umro je 1642. godine.

Aljaska je u isto vrijeme najistočnija, najzapadnija i najsjevernija država SAD

Aljaska je očigledno najsjevernija država SAD, ali zahvaljujući Aleutskim otocima, Aljaska se proteže sve do 180 stupnjeva geografske dužine, same granice zapadne hemisfere, i na istok sve do granice s Ruskom federacijom. To Aljasku čini najsjevernijom, najzapadnijom i najistočnijom državom SAD. Havaji su najjužnija.

Stegosaur i Tiranosaur su živjeli u većem razmaku nego Tiranosaur i ljudi

Uprkos onome što prikazuju crtani filmovi, filmovi ali i neke knjige, nisu svi dinosauri živjeli u isto vrijeme! Zapravo, neki od njih su živjeli u potpuno različitim periodima razvoja zemlje.

”Vrijeme dinosaurusa” ili Mezozoik je imao tri odvojena perioda (Trijas, Juru i Kredu).

Stegosaur, dinosaur iz vremena Jure već je bio izumro 80-90 milijuna godina prije pojave Tiranosaura, gospodara Krede, piše Bussines Insider

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.