Screenshot/Youtube

Otkriven najčudniji i najmanji Neptunov satelit: Evo kako su ga znanstvenici nazvali

Autor: ZG/Dnevno.hr

Astronomi su otkrili još jedan satelit koji kruži oko Neptuna. Nazvali su ga Hipokamp i najmanji je od svih Neptunovih satelita.

Satelit se ponaša veoma čudno. Iako je bio na vidljivu mjestu, tehničke sposobnosti astronoma nisu bile dovoljne da bi ga uočile.

Kada je letjelica Voyager 2 prošla pored Neptuna 1989. godine, primijetila je šest malih unutarnjih satelita koji kruže oko planeta. Svi su bili veoma mali i mnogo mlađi od Neptuna, pretpostavlja se da su formirani ubrzo nakon najvećeg – Tritona. Ali, nova istraživanja pokazuju da je u blizini planeta plutao još jedan, nezapaženi mali satelit.

S novim otkrićem, ukupan broj satelita oko Neptuna je 14, što baca novo svjetlo na ovaj ogromni planet.

Sićušni satelit dobio je ime po morskom stvorenju iz grčke mitologije. Najmanji je od svih Neptunovih satelita – oko 34 kilometra. Kruži blizu Proteja – najvećeg i najudaljenijeg Neptunova satelita.

Astronomi pretpostavljaju da je Hipokamp nastao od dijelova tog većeg satelita koji su se razletjeli kada ga je pogodio veliki komet. No, ne isključuju mogućnost da je Hipokamp formiran tamo gdje je sada te da nema veze s Protejom. Ipak, njegova mala veličina i čudna lokacija sugeriraju da je nastao u sudaru.

“Protej ima neobično veliki krater koji se zove Faros. On je znak da je mjesec jedva uspio pobjeći od uništenja”, piše astronomkinja Anne J. Verbiscer u članku povodom ovoga otkrića. Autori članka kažu da je jedan od tih raštrkanih dijelova mogao postati novi satelit.
Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.