EPA

OTKRIĆE ŽIVOTA Slučajno pronašao izgubljenog Rembrandta

Autor: Hina

tručnjak za nizozemsko i flamansko slikarstvo proveo je 18 mjeseci analizirajući uzorke boje i redarske snimke ne bi li potvrdio da je kupio pravog Rembrandta

Nizozemskom trgovcu nekretninama Janu Sixu dogodilo se otkriće života na aukciji  2016. kada je prepoznao Rembrandtov rad na slici nepoznatoj četiri stoljeća.

Portret lijepo odjevenog mladića crvene kose predstavljen je u srijedu kao prvi “novi” Rembrant od 1974.

Slika će mjesec dana biti izložena u amsterdamskom muzeju Hermitage.

Uz pomoć neimenovanog investitora, Six je na dražbi u Londonu kupio “Potret mladog gospodina” naslikanog oko 1634. za 185.000 dolara. Iskustvo uči da danas vrijedi puno, puno više.

“Pronalazak Rembrandta je nevjerojatan osjećaj”, rekao je Six.

Taj trgovac umjetninama ima poseban odnos s Rembrandtom, jer je odrastao u kući prepunoj djela klasičnih majstora slikarstva, uključujući Rembrandtov portret jednog od njegovih predaka, bivšeg gradonačelnika Amsterdama. također imena Jan Six.

Uz dobro poznavanje umjetnika i toga vremena, Six je uočio poseban tip ovratnika koji je bio u modi kratko vrijeme 1633., naslikan stilom koji je tih dana koristio samo Rembrandt.




Stručnjak za nizozemsko i flamansko slikarstvo proveo je 18 mjeseci analizirajući uzorke boje i redarske snimke ne bi li potvrdio da je kupio pravog Rembrandta.

Tridesetdevetogodišnji trgovac umjentinama na kraju je dobio potvrdu brojnih stručnjaka za Rembrandta, uključujući bivšeg šefa Rembrandt Research Projecta koji je godinu dana verificirao autentičnost slike.

Dosad se uopće nije znalo da slika postoji, jer o njoj nije bilo nikakvih tragova u literaturi. Zbog toga je to otkriće drugačije od drugih slika pripisanih Rembrandtu za čije se postojanje znalo.




Six kaže da je istog trena znao o čemu se radi. “Vidio sam tako puno pojedinosti koje su upućivale na Rembrandta, bio sam posve uvjeren”, rekao je.

Vjeruje se da je novootkrivenog Rembrandta, visokog jedan metar, slavni umjetnik naslikao u 28. godini života. Gotovo sigurno se radi o dijelu veće slike, kažu stručnjaci, na kojoj je vjerojatno prikazana mladićeva žena.

Six kaže da će se dati u potragu za kupcem svoje slike, no nije htio nagađati koliko bi mogla vrijediti.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.