fbpx

OTKRIĆE NAD OTKRIĆIMA: Pronađena kuća u kojoj je odrastao ISUS? (FOTO)

Autor: I.Galešić

U članku objavljenom u časopisu Biblical Archaeological Review, dr. Dark kaže da iako još nema dokaza, zasada nema "niti jedan dobar razlog" da vjeruje da ovo nije bio Isusov dom.

Isklesana u jednom brdu u Nazaretu, u današnem Izraelu nalazi se skromna kamena kuća iz prvog stoljeća, koja bi, ako je suditi po prosudbi britanskog arheologa, mogla biti Isusova rodna kuća, piše Live Science. com.

Britanski arheolog i profesor Ken Dark koji je istraživao arheološko nalazište u sjevernom Izraelu od 2006. godine, smatra kako njegovo vjerovanje potkrepljuje drevni rukopis koji govori o jednom objektu u Nazaretu. Rukopis “De Sanctis Locis” potječe iz 670. godine i napisao ga irski redovnik Adomnan, a u njemu se nalazi i opis kuće koja je smještena između dvije grobnice i ispod crkve.

Tekst se temelji na hodočašću franačkog biskupa Arculfa u Nazaret i u njemu se spominje crkva “gdje je nekada tamo bila kuća u kojoj je othranjen Gospodin u djetinjstvu”.


U članku objavljenom u časopisu Biblical Archaeological Review, dr. Dark kaže da iako još nema dokaza, zasada nema “niti jedan dobar razlog” da vjeruje da ovo nije bio Isusov dom.

“U eri Bizanta te opet u 12. stoljeću u vrijeme križarskih ratova, ruševine zgrade uključene su u crkvu, što ukazuje da je od velikog značaja i trebalo bi je zaštititi”, tvrdi ovaj arheolog sa Sveučilišta Reading.

Kuća je isklesana na vapnenačkoj padini i ima niz soba i stubište. Zubu vremena oduprijela su se jedna od izvornoh vrata i dio izvornog poda.

Kao značajno otkriće, kuća je prvi put identificirana 1880. godine nakon slučajnog otkrića antičke cisterne koju je pronašla jedna časna sestra. Časne sestre 2006. godine dozvolile su daljnje istraživanje ovog nalazišta.

Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.