Anurag Arora

Osniva se hrvatski CSI za hranu: o čemu se točno radi?

Autor: V.Š.

Od sada će podrijetlo proizvoda s natpisom „Izvorno Hrvatsko“ moći biti i službeno provjereno

Na policama trgovina nerijetko susrećemo natpis „Izvorno Hrvatsko“, no do sada nismo imali mogućnost utvrditi i točnost ovog natpisa na proizvodima, pa nam je preostalo samo vjerovati na riječ proizvođačima. No kako stvari stoje, ova situacija će se izgleda uskoro promijeniti. Naime, Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Agronomski fakultet, u planu za iduću godinu imaju osnivanje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, popularnog naziva „CSI za hranu“. Na tom će se mjestu temeljem izotopne analize po prvi puta u Hrvatskoj moći utvrditi je li proizvod doista domaćeg podrijetla te iz kojeg dijela Hrvatske točno potječe.

Zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Sandra Šikić, objasnila je kako svako područje ima jedinstveni prirodni „barkod“ koji je karakterističan zbog omjera izotopa elemenata poput kisika, vodika i ugljika iz organske komponente na temelju kojih se i vrlo precizno može ocijeniti iz kojeg kraja proizvod potječe. Ovo se posebno odnosi na 80-tak proizvoda koji nose oznaku „Izvorno hrvatsko“, a koje dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora.

Budući osnivači Centra za sigurnost i kvalitetu hrane ističu kako bi Centar trebao imati dvostruku funkciju, poboljšanje kontrole kvalitete hrane za dobrobit potrošača kao i zaštita proizvođača od mogućeg krivotvorenja. Centar bi trebao financiran sredstvima iz EU fondova, a u slučaju odobrenja projekta od strane Europske unije, sa svojim radom bi trebao započeti već početkom 2018.

Autor:V.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.