NIJE GA ŽELIO, ALI GA JE IMAO: Jedinstveni zlatnik prvi put na dražbi nakon 128 godina | Dnevno.hr
Pixabay

NIJE GA ŽELIO, ALI GA JE IMAO: Jedinstveni zlatnik prvi put na dražbi nakon 128 godina

Autor: Hina

 Jedinstvena zlatna kovanica iz 18. stoljeća s likom prvoga američkog predsjednika Georgea Washingtona na prednjoj strani, mogla bi na dražbi u kolovozu postići cijenu veću od milijun dolara, kažu iz aukcijske kuće Heritage Auctions.

Zlatna kovanica iz 1782. nije nikada bila platežno sredstvo. Sam predsjednik Washington nije želio da se na zlatnicima nalazi njegov lik, smatrajući to previše “monarhističkim”.

Stručnjaci vjeruju da je zlatnik s Washingtonovim likom na prednjoj strani i orlom na naličju bio poklon tadašnjem američkom predsjedniku koji je on nosio kao uspomenu.

Američka kovnica novca (U.S. Mint) osnovana je 1792. godine, a prve kovanice izrađene za javnu upotrebu proizvedene su godinu dana kasnije od bakra i srebra. Na njihovoj prednjoj strani bila je lady Liberty, a na naličju bjeloglavi orao.

Rijedak zlatnik s likom predsjednika Washingtona bit će ponuđen na dražbi 16. kolovoza, prvi put u 128 godina. Dražba će se održati u sklopu Međunarodne konvencije o novcu u Philadelphiji.

Suosnivač aukcijske kuće Heritage Auctions, Jim Halperin kazao je da je riječ o “jedinstvenom i iznimno značajnom zlatniku, jer je riječ o najstarijem zlatnom uzorku za kovanice Sjedinjenih Država”.

“Numizmatička istraživanja pokazala su da je gotovo sigurno riječ o novčiću što ga je posjedovao sam prvi američki predsjednik”, rekao je Halperin.

Cijene zlatnika iz kolonijalnog razdoblja, koji su postavili standarde modernoga američkog bankarskog sustava porasle su u posljednjih nekoliko godina jer ih nema puno i jer mnogi žele posjedovati dio američke povijesti.

Zlatnik s predsjednikom Washingtonom na naličju bio je dio zbirke kolekcionara Erica P. Newmana koji ga je kupio 1942. Umro je 2017., a za sobom je ostavio impozantnu kolekciju zlatnika.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.