Ilustracija, Foto: Pexels

Neurolog iznio hipotezu o lažnom sjećanju: Ovo bi mogao biti razlog zašto je otac iz Knina ostavio sinčića u automobilu

Autor: Dnevno

Što se dogodi roditelju da zaboravi svoje dijete u automobilu, vrtiću, školi, na treningu, na plesu,…? Mnogi su se to ponovno zapitali nakon tragedije u Kninu kad je otac zaboravio svog sina u automobilu. Tragedija je to koja se dogodila stotinama obitelji diljem svijeta.

Mnogi će reći i pritom najstrože osuditi riječima: “To se ne može dogoditi!” ili “To se meni nikad ne bi dogodilo”. No, pitanje je može li se to ipak dogoditi i onom najodgovornijem roditelju kojeg poznajete, čak i vama samima?

U SAD-u postoji organizacija KidsAndCars.org koja se od 1995. godine bavi djecom koja umiru od toplotnog udara jer su ostavljena u automobilu. KidsAndCars pokrenula Amerikanka Janette Fennell nakon teške životne traume, piše Index.

Od 1990. u SAD-u je u automobilu preminulo gotovo 1000 djece u dobi do 14 godina

Upravo je Janette jedina u SAD-u koja vodi statistiku smrti djece ostavljene u automobilu. Prema statistici vidljivo je primjerice da je samo u Americi 2018. godine 54 djece umrlo nakon što su ostavljena u automobilu, dok je gotovo 1000 djece u dobi od 14 godina i mlađe umrlo u automobilima zbog toplotnog udara u SAD-u od 1990, otkrila je u intervjuu za Index.

Janette Fennell otkrila je kako su roditelji koji su na ovaj način izgubili svoju djecu u većini bili uvjereni da su djecu ostavili u vrtiću. Mnogi bi od njih najnormalnije odradili i dan na poslu, bez primisli da se dogodila tragedija. Kao razloge ove pojave kao glavne razloge navodi promjenu rutine, nedostatak sna i stres.

Lažno sjećanje

Njena organizacija surađuje s neurologom dr. Davidom Diamondom koji je proučavao probleme djece koja ostaju sama u vozilima, te je razvio hipotezu uzroka ovakvih tragedija, a pojašnjava ju kao ‘lažno sjećanje’.

“Čini se da je mozak svakog roditelja stvorio lažno sjećanje da je dijete dovelo u vrtić. Ova znanstvena anomalija objašnjava zašto su se ti roditelji bavili svojim rutinskim aktivnostima, što je čak uključivalo i govorenje drugima da trebaju na vrijeme napustiti posao kako bi svoje dijete preuzeli iz vrtića. Imajući ovo “lažno sjećanje”, zaboravili su na činjenicu da je njihovo dijete cijeli dan ostalo u automobilu. Ne smatram da je zatvaranje roditelja zbog smrti njihove djece u mnogim od ovih slučajeva prikladno”, napisao je dr. Diamond u svom prilično detaljnom pojašnjenju uzroka i posljedica ‘lažnog sjećanja.




Najveća greška koju možete učiniti

Uz cijeli niz izrazito korisnih savjeta što sve možemo učiniti kako bi spriječili ovkvu tragediju, koje možete pročitati OVDJE,  Jannete Fannel je odgovarajući na pitanje kako potaknuti roditelje da uvijek čuvaju svoju djecu izrekla i najveću grešku koju možemo učiniti: “Najveća pogreška koju itko može učiniti je misliti da se to ne može dogoditi njima ili njihovim najmilijima”.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.