Pexels

NEMA ŠALE S DJECOM! Ovo su dječja imena koja su u Europi zakonom zabranjena

Autor: Snježana Vučković

Matične službe diljem Europe ne dopuštaju roditeljima poigravanje dječjim imenima. Stoga postoje jasna pravila, točnije – zabrane, ako su u pitanju imena zbog kojih će se djeci ostali rugati, ponižavati ih ili ih ismijavati.

Francuzi su jedni od onih koji ne dopuštaju imena zbog kojih bi djeca u budućnosti mogla imati neugodnosti. Matičar procjenjuje ime koje roditelji žele nadjenuti svom djetetu, a ako posumnja da je ime neprikladno, o tome obavještava nadležni sud te sud u konačnici donosi odluku je li ime odgovarajuće ili ne.

Imena koja Francuzi odbijaju, a kojima su roditelji već pokušavali nazvati svoju djecu, su Nutella, Princ William ili Mini Cooper.

I Nijemci imaju prilično stroga pravila po tom pitanju. U ovoj zemlji sva imena moraju biti jasno rodno specificirana, dakle ime treba jasno sugerirati radi li se o muškoj ili ženskoj osobi. Također, ne smiju se davati imena poznatih proizvoda ili ona koja će se na bilo kakav negativan način odražavati na njih. Zabranjena su imena poput Matti, Osama bin Laden, Adolf Hitler.

Švicarci također imaju zakone o imenima. Djeca ne smiju nositi pogrdna imena, djevojčice ne smiju nositi muška imena, a dječaci ženska. Zabranjeno je djecu nazivati po gradovima, kao i po biblijskim negativcima. Tako su na popis zabranjenih dospjela imena poput Pariz, Chanel i Juda.

Ni Šveđani ne dopuštaju imena koja smatraju neprikladnim, a među njima su Metallica, Ikea i Superman.

U Danskoj su zabranjena imena poput: Ashleiy, Pluto, Jakobp… Danci imaju i posebnu listu s oko 4.000 ženskih i 3.000 muških odobrenih dječjih imena. Ako želite dijete nazvati imenom koje nije na tom popisu, morate zatražiti dopuštenje od posebnog dijela Univerziteta u Copenhagenu.

Svake godine stižu im zahtjevi za oko tisuću novih imena, od čega se čak petina odbacuje zbog neprikladnosti ili čudnog načina pisanja.

Iz neobjašnjenih razloga ime Mona Lisa se našlo na listi zabranjenih u Portugalu. U ovoj zemlji je zabranjeno davati imena, koja se pojavljuju u svojstvu nadimka. Primjerice Tom je zabranjeno, ali Thomas je sasvim prihvatljivo. Poput Njemačke i u Portugalu nisu dopuštena unisex imena.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.