fbpx

NEKA JE SRETAN: Papa Franjo danas slavi 79. rođendan!

Autor: A. Pranjić

Prvi je papa isusovac i prvi papa iz Argentine. Osim toga, papa Franjo je prvi papa koji nije iz Europe nakon 1272. godine (Grgur III.).

Papa Franjo danas slavi svoj 79. rođendan.

Papa Franjo, rođen je 17. prosinca 1936. godine u Buenos Aires u Argentini imenom Jorge Mario Bergoglio. U 21. godini života odlučio je postati svećenik. Ušao je u bogosloviju Villa Devoto, a zatim u dvogodišnji novicijat kod isusovaca. Za svećenika je zaređen 13. prosinca 1969. godine.

Ujedno je bio i provincijal Isusovačke provincije u Argentini od 1973. do 1979. godine. Nadbiskupom Buenos Airesa imenovan je 1998. godine, a kardinalom 2001. godine. Za 266. poglavara Katoličke Crkve izabran je 13. ožujka 2013. godine.


Prvi je papa isusovac i prvi papa iz Argentine. Osim toga, papa Franjo je prvi papa koji nije iz Europe nakon 1272. godine (Grgur III.).

Prošle godine, više do 2000 ljudi došli su u Rim iz cijele Italije za Papin rođendan, te otplesali “Tango za papu Franju”. Papa Franjo je, naime, veliki ljubitelj tanga.

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.