foto: Twitter

Najstarija na svijetu: Skrivena ljekarna u kojoj se čuvaju tajne redovnika i recepti lopova

Autor: Dnevno.hr

Ljekarna Santa Maria Novella u Firenci vjerojatno je najstarija ljekarna na svijetu koja još uvijek radi i zasigurno – najstarija u Italiji. Osnovana je 1221. Godine u nekadašnjoj papinskoj rezidenciji, kad su dominikanci iz susjedne crkve Santa Maria Novella počeli uzgajati ljekovito bilje za izradu balzama, masti i lijekova. Vrhunska kvaliteta njihovih proizvoda postala je nadaleko poznata, a u 17. stoljeću ljekarna je otvorila svoja vrata javnosti.ž

foto: Twitter

Tradicionalne metode i izvorni recepti redovnika i dalje se koriste, poput „octa sedam lopova“. Iako ime sugerira drukčije, radi se o mirisnim solima koje neobično ime duguju sedmorici muškaraca koji su pljačkali tijela za vrijeme kuge.

Za njih se govorilo da su se okupali u octu i zato su imuni na bolest za koju se vjerovalo da je nastala od miazme – otrovnih para koje se prepoznaju po neugodnom mirisu. Zbog toga su i liječnici u to vrijeme nosili maske napunjene slatkim mirisnim cvjetovima kako bi se zaštitili.

foto: Twitter

Posjetitelji ljekarne dive se iznimno lijepom interijeru prepunom pozlaćenih detalja, ornamenata, freskama, antiknog namještaja i mramornih podova. U bocama sa staklenim čepovima šarene se „čarobni napici“ , a police ukrašavaju i teški mužari za sjemenke i začine. U malom muzeju posjetitelji također mogu razgledati izloške iz prošlih vremena.

Sastav, povijesti zanimljivosti o proizvodima ispisani su na više jezika pa mnogi ostaju i satima u ljekarni proučavajući zanimljive natpise o kolonjskim vodama, mirisnim sapunima i pripravcima. Odlučite li je posjetiti imajte na umu da je izvana nezamjetna, tek suptilno označena.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.